ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Ubojica Luke Ritza od utorka na slobodi!

Luka ritz napadači

Luka ritz napadači

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/Vecernji list

Vrhovni sud odlučio je da 19-godišnji R. L., pravomoćno osuđen zbog brutalnog napada na Luku Ritza, nakon što je devet mjeseci proveo iza rešetaka mora izaći na slobodu pa je tako mladić u utorak poslijepodne u pratnji oca napustio kaznionicu u Požegi, javlja Jutarnji list

R. L. je, podsjetimo, jedini od petorice Lukinih napadača osuđen na zatvorsku kaznu, a njemu je tužiteljstvo i jedinom stavljalo na teret nanošenje teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, dok su ostali napadači prošli s lakšom kvalifikacijom. Prvostupanjskom presudom osuđen je na godinu dana zatvora, no Županijski sud mu je povisio kaznu za pola godine. Pušten je šest mjeseci ranije kada je odslužio dvije trećine kazne.  Do kraja kazne, koja istječe 3. kolovoza, mora se dva puta mjesečno javljati Centru za socijalnu skrb.

Tako je zapravo potvrđena odluka Izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je još u siječnju R. L. odobrilo uvjetni otpust na slobodu.

Međutim, na dan kada je Lukin napadač trebao izaći iz kaznionice, Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je Vrhovnom sudu žalbu na takvu odluku smatrajući da devet mjeseci zatvora nije dovoljna kazna za Lukinu smrt.

Mladić se već tada pripremio za povratak kući, no produljen mu je boravak u zatvoru dok se ne riješi žalba.

Iako nije bilo moguće dobiti službenu informaciju o tome koji su bili argumenti tužiteljstva da R. L. dobije uvjetni otpust jer je riječ o tajnom postupku, tužiteljstvo je navodno tvrdilo kako se svrha kažnjavanja neće ispuniti ako mladić izađe na slobodu. Tužiteljstvo je ionako smatralo da je godinu i pol zatvora, na koliko je ukupno R. L. bio pravomoćno osuđen, premala kazna za premlaćivanje zagrebačkog maturanta.

Ipak, Vrhovni sud smatrao je da su ispunjeni svi uvjeti za R. L.-ov uvjetni otpust, kao što je naglašavao njegov odvjetnik Krešimir Škarica.

'Izdržao je dvije trećine kazne, njegovo ponašanje na izdržavanju kazne bilo je besprijekorno i roditelji su ga posjećivali kada im je god to bilo omogućeno. Ova je odluka dokaz da sustav funkcionira i da se svaki predmet gleda zasebno, kao i da se detaljno razmatraju sve okolnosti pojedinog slučaja', ističe odvjetnik Škarica. Osim toga, naglašava, mladić je tijekom izdržavanja kazne i maturirao.

Odluku Vrhovnog suda u Županijskom državnom odvjetništvu još nisu primili. Hoće li se podnositi neki izvanredni pravni lijekovi, nije poznato, no Jutarnji doznaje da se tužitelji vrlo rijetko odlučuju na takav korak kad je riječ o uvjetnim otpustima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 1

Prikaži sve
  • drodik

    06.04.2017 18:01

    može li ikako jedna dobra slika tog mladića , mislim da nisam jedini koji bi volio vidjeti kako točno izgleda , uvijek nekakva kapuljača , sakrivanje , eto sada je odležao po viđenju našeg slavnog sudstva pa da ga upoznamo ...nema više potrebe za sakrivanjem ...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi