RUPE U SUSTAVU

Ubojica je nakon 5 dana prekršio uvjetnu

07.05.2009 u 22:58

Bionic
Reading

Policijska postaja u Sesvetama nije obavijestila suca izvršenja u Sisku da se Kazimir Dužnović nakon puštanja iz zatvora u postaju ne javlja cijela dva mjeseca, iako se trebao javiti u roku od pet dana

Da su to učinili, uvjetna sloboda Dužnoviću bila bi ukinuta prije nego što je krenuo u pljačku banke u Sesvetama u kojoj je jedan policajac poginuo, a četvorica su teško ranjena. Međutim, interne policijske istrage neće biti, rekao je za Jutarnji list Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije

- Ne - odgovorio je Borovec na pitanje jesu li policajci pogriješili. Prema policiji se Kazimir svojim nejavljanjem nije orgiješio, dodao je.

Prema rješenju Povjerenstva za uvjetni dopust od 3. listopada 2008., Dužnović je ispunio sve penološke pretpostavke za puštanje na slobodu. Olakotne okolnosti su to što je mlad čovjek kojemu je to bila prva osuda, a izdržavanje kazne tražio je i prije nego što je presuda postala pravomoćna. Tijekom boravka iza rešetaka dobro se ponašao i zabilježen je samo jedan njegov sitni prijestup. Uredno se vraćao s izlazaka u zatvor. Na slobodu je izašao 5. prosinca prošle godine.

Puštanje iz kaznionice u Lipovici-Popovači Kazimir Dužnović zatražio je sam, a Povjerenstvo koje se sastoji od pet članova s njim je zadnji put razgovaralo 11. rujna 2008. Nakon toga su mu odobrili otpust. Rješenje je potpisala predsjednica Povjerenstva Marija Josipović, načelnica Službe upravnih poslova u Upravi za zatvorski sustav.

Povjerenstvo prilikom donošenja odluke o puštanju na uvjetnu slobodu traži i mišljenje Centra za socijalnu skrb, Državnog odvjetništva i policije.

Pozdrav fotoreporterima - Kazimir Dužnović

U “slučaju Dužnović” Centar za socijalnu skrb i Državno odvjetništvo dali su pozitivno mišljenje, a policija negativno. Međutim, niti jedno od tih mišljenja nije obvezujuće, kaže Miroslav Mihoci, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav.

- Može se dogoditi da sva tri mišljenja budu negativna, a Povjerenstvo pusti zatvorenika na uvjetnu, no može se dogoditi i obrnuto. Ponekad je mišljenje MUP-a prešturo i odgovore nam samo u jednoj rečenici: ‘Nismo ili jesmo suglasni’ - tvrdi Mihoci.

Policija je negativno mišljenje temeljila na tome da je riječ o počinitelju oružanih pljački, da je pri počinjenju bio bezobziran i da ima povijest korištenja vatrenog oružja.

Mihoci tvrdi da je Dužnović pušten prije nego što je on postao ravnatelj, ali dodaje kako na odluku Povjerenstva ne bi mogao ni smio utjecati da je tada i bio ravnatelj.

- U Povjerenstvu sjedi pet članova - dva suca Vrhovnog suda koja predlaže predsjednik Vrhovnog suda, zatim zamjenik državnog odvjetnika, a jedan član je i načelnik službe iz naše uprave. Peti i posljednji član je sudac izvršenja koji se bira po mjestu izvršavanja kazne (u ovom slučaju nadležnost ima Sisak).

Oni obrađuju sve relevantne podatke, saslušavaju zatvorenika, a traže i mišljenje policije koje nije obvezujuće. Na njihovu odluku žalba nije dopuštena - kaže Mihoci, dodajući da Uprava za zatvorski sustav ne nadzire zatvorenika kada on izađe na uvjetnu slobodu.

Ivan Veršić, čelnik Županijskog suda u Sisku, kaže kako mu je sutkinja koja je bila sudac izvršenja potvrdila da nije dobila nikakvu obavijest iz postaje u Sesvetama. Da je dobila, odmah bi izdala nalog za ukidanje uvjetne s obzirom na razdoblje od dva mjeseca unutar kojih se nije javio policiji.