RATNI ZLOČINI

Ubio se krvnik kojega se dovodilo u vezu s pokoljem 68 Hrvata u selu Briševu

22.11.2018 u 11:50

Bionic
Reading

Bosanskohercegovački mediji javljaju da se ubio Mićo Praštalo (74) zvani Kudra, kojeg se dovodilo u vezu s pokoljem u selu Briševu između Sanskog Mosta i Prijedora, mjestu najvećeg zločina Vojske Republike Srpske nad Hrvatima u BiH

U samo dva dana stradalo je 68 hrvatskih civila, selo je uništeno, obiteljske kuće i mjesna crkva spaljeni, a imovina opljačkana. Stradale su cijele obitelji, a povratak stanovništva nikad nije zaživio. Prije rata u Briševu je živjelo 370, a danas svega četiri osobe hrvatske nacionalnosti.

Portal Faktor.ba piše da se Praštalo ubio u svom selu udaljenom 25 kilometara od Sanskog Mosta. Policijskoj stanici u Sanskom Mostu u srijedu oko 17 sati prijavljeno je da se na putu u mjestu Lušci Palanka nalazi beživotno tijelo. Na teren su odmah izašli policajci i mrtvozornik te su tijelo muškarca sa smrtonosnom prostrijelnom ranom pronašli u parkiranom automobilu na lokalnom putu. Glasnogovornica MUP-a Unsko-sanske županije Snežana Galić potvrdila je za Faktor.ba da tragovi na mjestu događaja ukazuju na to da je riječ o samoubojstvu.

Praštalu se na Sudu BiH sudilo zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području općina Sanski Most, Prijedor i Ključ. Državno tužiteljstvo BiH teretilo je Praštala da je u razdoblju od svibnja do rujna 1992. godine počinio zločine kao bivši zapovjednik Šestog bataljuna Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a u okviru širokog i sistematskog napada Vojske Republike Srpske (VRS) usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općina Sanski Most i Ključ. Optužnica je obuhvaćala i pokolj u Briševu.

U tim napadima su granatirani civilni objekti, stanovništvo ubijano, istjerano iz svojih domova koji su pljačkani i paljeni, a potom odvođeno na mjesta gdje su skupljani i razdvajani te zatvarani u logore.

Praštalo se teretio i za zločine počinjene na području sela Hrustovo, općina Sanski Most, kada je direktno naredio strijeljanje dva civila. Presuda mu nije izrečena, a postupak na Sudu BiH bio je u tijeku.