NA JUGU JEMENA

Ubijeno dvadesetak članova Al Kaide

10.05.2012 u 20:52

Bionic
Reading

Dvadesetak članova Al Kaide ubijeno je na jugu Jemena u nekoliko operacija, a među njima desetak u zračnim napadima, priopćili su ministarstvo obrane i mjesni čelnici

Meta prvog napada bespilotnom letjelicom bila je kuća u Džaru koji je baza mreže u pokrajini Abjanu, u srijedu oko ponoći po mjesnom vremenu (23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu), pri čemu je osam osoba poginulo, rekao je mjesni čelnik za agenciju France Presse.

Među žrtvama je i muškarac poznat po ratnom imenu Džalad, koji je navodno zadužen za naoružavanje Al Kaide na Arapskom poluotoku (AQPA), po plemenskim izvorima u tom sektoru.

Napad, izveden kiruškom točnošću, dolazi nekoliko dana nakon pogibije Fahda al-Kusa, vođe AQPA-e, u zračnom napadu 6. svibnja u pokrajini Šabvi, na istoku, koji se pripisuje Sjedinjenim Državama.SAD je lani priznao da koristi bespilotne letjelice u napadu na mete u Jemenu.

Ministarstvo obrane priopćilo je na svojoj mrežnoj stranici 26sep.net da je u četvrtak u granatiranju položaja Al Kaide u Zindžibaru, prijestolnici Abjana, ubijeno deset njezinih članova.

U Šakri, 25 km zapadno od Zindžibara, u zračnom napadu ubijena su dvojica članova Al Kaide, među kojima i mjesni čelnik Haldun al-Sajed, rekao je čelnik Narodnog odbora za obranu, u sastavu oružanih snaga.

AQPA, nastala spajanjem saudijskog i jemenskog ogranka, pojačala je svoju nazočnost na jugu i na istoku Jemena iskoristivši slabljenje središnje vlasti zbog pobune koja je trajala više od godinu dana i natjerala je na odlazak bivšeg predsjednika Alija Abdulaha Saleha.