NA ZAGREBAČKOM BOROVJU

U zgradu za znanstvene novake u koju godinama provaljuju ilegalci uskoro stižu neočekivani stanari

10.09.2019 u 09:39

Bionic
Reading

Stambena zgrada na zagrebačkom Borovju namijenjena znanstvenim novacima, koja je posljednjih godina punila medijske stupce zbog devastacije i ilegalnih stanara koji su s državnim stanovima radili sve što su htjeli, dobiva nove stanare. S obzirom na to da većina stanova zjapi prazna, u njih će se useliti policijski službenici koji će osiguravati događanja vezana uz hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije sljedeće godine, potvrđeno nam je iz Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva znanosti i obrazovanja

Priča o zgradi na Borovju, na adresi Ulica grada Chicaga 19, 21 i 23, ogledna je priča o tome kako država barata svojom imovinom. Zgrada je sagrađena na prijelazu u 2000-e godine i prepisana na Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U njoj su dom po pristupačnoj cijeni najma trebali naći znanstveni novaci, no taj je plan pao u vodu.

122 stana - u samo četiri žive legalni stanari

Danas je od 122 stana veličine od 28 do 43 kvadrata popunjeno njih 21. Od tog 21 stana u samo četiri žive oni kojima su i namijenjeni – znanstveni novaci. Oni plaćaju mjesečni najam od 200 do 312 kuna, kako nam je rečeno u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Potpisuju ugovor na četiri godine, a ako i dalje imaju uvjete, ugovor im se produljuje. Oni kojima ugovor nije produljen, a odbili su se iseliti, nastanjuju pet stanova i protiv njih se vodi postupak pred Državnim odvjetništvom.

U ostalih 12 useljenih stanova žive protupravno useljeni stanari, dakle oni koji su nanjušili prazne stambene prostore iz kojih ih nitko po kratkom postupku neće izbaciti i koji, kako su ranije izvještavali mediji, rade probleme onima koji su legalno u zgradi.

Račune za vodu plaćali su samo ovi prijavljeni, po hodnicima se uriniralo, skladištilo sve i svašta, a sigurnost znanstvenih novaka i njihovih obitelji bila je upitna. Da stvar bude još bizarnija, ovi preostali ilegalci uskoro će kao prve susjede dobiti policijske službenike, i to njih najmanje stotinu, a ova se zgrada ranijih godina spominjala i kao jedna od lokacija za prihvatilište za azilante.

U stanove useljavaju policajci

Naime, prema odluci Vlade RH s kraja srpnja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepustit će 101 prazan stan na korištenje Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP). U njima će biti smješteni policijski službenici koji će biti angažirani na provođenju mjera sigurnosti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a koje počinje prvog siječnja 2020. i traje pola godine. Iz državnog će proračuna na uređenje i prilagodbu stanova za policijske službenike biti potrošeno tri milijuna kuna, stoji u odluci Vlade.

  • +3
Zgrada za znanstvene novake na Borovju Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Ovih dana pak raspisan je natječaj za nabavu 101 blok-kuhinje za nešto manje od pola milijuna kompleta namještaja za te stanove, vrijedan oko milijun kuna. MUP će tako nabaviti 150 kreveta, isto toliko ormara, 101 stol i 404 stolice.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne odgovara koliko je dosad potrošilo

Na naše pitanje koliko je posljednjih godina uloženo, tj. potrošeno na održavanje zgrade, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ne odgovaraju.

'Što se tiče troškova Ministarstva znanosti i obrazovanja, ističemo kako Ministarstvo u prethodnim godinama nije imalo drugih troškova izuzev tekućeg investicijskog održavanja (servisiranje liftova, čišćenje zajedničkih prostorija hodnika, košnja trave', navode.

U nalazu Državne revizije iz 2013. moglo se nazrijeti koliko državu koštaju prazni i ilegalno useljeni stanovi s obzirom na tadašnje stanje.

Očito je da zbog svega više nitko ne želi živjeti u njima pa je s 80 legalno useljenih stanova u 2013. u 2019. taj broj spao na tek četiri. Rashodi su tako s 80 stanova u najmu bili 708 tisuća kuna veći od prihoda od najamnina.