PRIJESTOLNICA SMEĆA

'U Zagrebu se nastoji stvoriti napuljski sindrom'

22.04.2018 u 17:32

Bionic
Reading

Udruge, građanske inicijative i građani, okupljeni u Zagrebu na prosvjednom skupu u Resniku, u nedjelju, na dan planeta Zemlje, 22. travnja, pred nadolazeću 11. Sjednicu Gradske Skupštine Grada Zagreba na kojoj se odlučuje o Planu gospodarenja otpadom Grada Zagreba, ponovljeno traže odustajanje od Plana, zdravstveno, ekološki, ekonomski i financijski nerazumnih projekata Zagrebačkog centra za smeće, kao i svih centara za smeće u RH.

Njihove zahtjeve prenosimo u cijelosti:

Štetni i opasni centri za smeće nisu rješenje nego problem, jer imaju niski postotak odvajanja i recikliranja. Njima se neće postići zadani ciljevi odvojenog prikupljanja otpada i recikliranja, a građani RH će za to plaćati ogromne penale.

Ti centri generiraju gorivo za spalionice tzv. energane, zagađuju okoliš i vode, štete zdravlju, uništavaju resurse i prostor su za kriminalne manipulacije smećem u korist pojedinih grupacija. Pri dnu su hijerarhije gospodarenja otpadom i u suprotnosti s najboljom europskom praksom u odvojenom prikupljanju otpada, a sve navedeno su dokazali i primjeri već izgrađenih centara Kaštijuna i Marišćine, te odlagalište planiranog centra Piškornica.

Zagrebački centar za smeće sa planiranom ogromnom koncentracijom otrova i smeća, kojeg unatoč svima argumentima protiv realizira gradonačelnik Grada Zagreba uz pomoć prljavih političkih trgovina dugi niz godina, ima za cilj dovršetak dugogodišnjeg lošeg projekta Zagreb - EU prijestolnica smeća i smetlište Europe. Sve to na štetu zdravlja građana Grada Zagreba, Zagrebačke županije i šire, na štetu prirodnih resursa, na vodonosniku pitke vode, a što rezultira i pljačkom građana u interesu profita pojedinaca i određenih interesnih skupina.

U Zagrebu se godinama ne odvaja otpad, stvaraju se ilegalna odlagališta i nastoji se stvoriti 'napuljski sindrom', kako bi se u interesu pojedinih grupacija opravdala izgradnja ovakvog centra i proizvodnja goriva za spalionicu tzv. energanu, dok s druge strane postoji puno jeftiniji i ekološki prihvatljiv model gospodarenja otpadom kojeg Grad Zagreb ne želi usvojiti i uspostaviti.

Gradonačelnik Grada Zagreba, župan Zagrebačke županije i ministar zaštite okoliša i energetike kroz ovakve centre smeća provode politiku koja nije u interesu građana. Postoji obveza odvajanja i recikliranja otpada od najmanje 60% te nas direktive, konvencije i zdrava pamet obvezuju na čuvanje okoliša, pitke vode i korištenje energije obnovljivih izvora. Nametanjem projekata centara za smeće, uskraćuju se građanima temeljna prava zagarantirana zakonima, Ustavom, EU direktivama i općim moralnim načelima.

  • +15
U Resniku održan prosvjed protiv izgradnje Centra za otpad i spalionice Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Decentralizirani sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja koji tražimo, je dijametralno suprotan centrima za smeće, jedini je dosljedno ekološki zasnovan i višestruko jeftiniji i isplatljiviji sustav kojeg hitno treba implementirati u Gradu Zagrebu i u cijeloj RH. On obuhvaća kontrolirano odvajanje svih frakcija otpada na kućnom pragu, pravednu naplatu po stvarnoj količini miješanog otpada te, lokalna postrojenja za sortiranje, recikliranje i kompostiranje otpada. Na taj način centri za smeće nisu potrebni, već su zapravo smetnja koja koči daljnji razvoj sustava.

Stoga okupljene dvadesetdvije ekološke i druge udruge i inicijative, građani i znanstvena javnost, koje imaju identične ciljeve i očuvanje temeljnih prava građana, opstanka, održivog razvoja i prosperita RH, danas na Dan planeta Zemlje 22.04.2018, radi zaštite zdravlja građana, zaštite voda i okoliša, te sprečavanja daljnje pljačke građana, resursa i kriminala, sa i u vezi s otpadom, opetovano zahtijevaju uvažavanje glasa i primjedbi široke javnosti sukladno Aarhuškoj konvenciji, te traže:

1. Zaštitu naših temeljnih ljudskih prava na zdrav život i okoliš;

2. Odbacivanje i neizglasavanje predložene štetne i nezakonite tvorevine zvane Prijedlog Plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu od strane zastupnika Gradske skupštine Grada Zagreba u svim njegovim sastavnicama, kao i odgovornost svih sudionika u donošenju i ostvarivanju ovog štetnog i nezakonitog akta;

3. Odbijanje izdavanja suglasnosti od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike na prijedlog Plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu, jer nije u suglasnosti sa Zakonom niti Planom gospodarenja otpadom RH 2017-2022;

4. Poništenje nezakonite Odluke o implementaciji Plana GO RH do 2022. Vlade RH koja je u suprotnosti s temeljnim podzakonskim aktom koji regulira gospodarenje otpadom u RH, raskid Sporazuma između Grada Zagreba i Zagrebačke županije, te svih akata proizašlih iz ove Odluke;

  • +6
Zbog smanjenog odvoza smeća, kontenjeri po Zagrebu su pretrpani Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

5. Hitnu obustavu svih aktivnosti na izgradnji svestrano štetnog Zagrebačkog centra za smeće i svih planiranih centara za smeće u RH, te preusmjeravanje već izgrađenih centara za smeće i planiranih sredstava u razvoj i izgradnju višestruko jeftinijih i ekološki prihvatljivih lokalnih sustava odvajanja, recikliranja i kompostiranja;

6. Odgovornost Gradonačenika Grada Zagreba, svih župana, ministra Ministarstva zaštite okoliša i svih nadležnih za stanje s otpadom u Gradu Zagrebu i RH;

Zahtjev dostavljamo i pozivamo predsjednicu RH, predsjednika Vlade RH, Hrvatski Sabor, Saborski Odbor za zaštitu okoliša, ministra zaštite okoliša i energetike, predsjednika i zastupnike Gradske skupštine Grada Zagreba, da u okviru svojih nadležnosti uspostave sustav gospodarenja otpadom u javnom interesu i hitno poduzmu mjere radi obustave štetnog (zdravstveno, ekološki, financijski i ekonomski) Zagrebačkog i svih centara za smeće u Republici Hrvaskoj, kao i utvrđivanje odgovornosti za počinjenje nestručnih, neodgovornih i nezakonitih djela svih dionika u (ne)gospodarenju otpadom, te da o poduzetom hitno izvjeste javnost.

Zahtjev potpisuju:

UZOR, Udruga za zaštitu okoliša Resnik

Zelena akcija

UZOJ, Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec

Udruga za zaštitu okoliša” Eko 2000” Podsused

Udruga Eko Zagreb

Krizni eko stožer Zagreb

Udruga Obraz, Obreščica i Brezovica za Zagreb

Inicijativa građana Ivanja Reka – Ogranak UZOR-a u osnivanju

Udruga građana Siget

Udruga građana “Glog” Središće

Udruga povrćara Grada Zagreba

Braniteljska udruga ViDrA – veterani i društvena akcija

Inicijativa “ Čuvamo naš park” Savica

Inicijativa “Samoborček” Trešnjevka

Udruga Akcija za Turopolje i MO Čiče

Udruga građana Petina i Kosnica

Inicijativa “Stop asfaltnoj bazi” Lomnica

Udruga Okoliš, Cerje Tužno

Građanska inicijativa Koprivnica kakvu zaslužujemo

Krizni eko stožer Varaždin

Krizni eko stožer Marišćina

Udruga Krizni Eko Kaštelanski Stožer

foto pregled

Događaji koji su obilježili tjedan: Sirija pod udarom zapadnih sila, a hrvatska zastava pod Šešeljevim nogama

Pogledaj galeriju