SVEMIRSKI SMETLARI

Ova revolucionarna letjelica ima jednu misiju - čišćenje svemirskog otpada

08.04.2018 u 19:02

Bionic
Reading

Sveučilište u Surreyju u suradnji sa SpaceX-om, europskim institucijama i astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji testira novu metodu čišćenja svemirskog smeća

Privatna kompanija za svemirske letove Elona Muska ovog je ponedjeljka žiteljima Međunarodne svemirske stanice dostavila hrpu hrane i potrepština. U prtljažniku rakete Falcon 9 se pored nužne pošiljke našao i neobični paket u kojem se nalazi eksperimentalna letjelica RemoveDEBRIS koja će znanstvenicima omogućiti da čiste svemirski otpad iz visoke atmosfere.

Problem svemirskog otpada

Svemirski otpad je vrlo velika opasnost za sve što se nalazi u nižoj Zemljinoj orbiti. Tamo se, naime, nalazi preko 500.000 dijelova polomljenih satelita, iskorištenih raketnih motora i drugih divota, kažu iz NASA-e. Dok su neki veličine pikule, drugi predstavljaju zbilja veliku opasnost drugim satelitima i orbitalnim strukturama. Primjera radi, 2015. smo svjedočili krizi tijekom koje su znanstvenici na ISS-u zbog komada ruskog metrološkog satelita doslovno bježali u sigurni dio stanice, izvještava CBS.

SVEMIRSKA UTRKA

Pogledajte najzanimljivije trenutke lansiranja rakete Falcon Heavy

Pogledaj galeriju

SpaceX i tvorci RemoveDEBRIS-a iz centra za svemirska istraživanja sveučilišta u Surreyju vjeruju da će astronauti na ISS-u sastaviti letjelicu prije nego što ju isprobaju na nekoliko minijaturnih satelita koje će pokušati istjerati iz orbite.

Izvor: Društvene mreže / Autor: equinoxgraphics

Harpuni i mreže

Prvi pokus koristit će posebnu mrežu kojom će se satelit uloviti te bez rizika odstraniti 'čak i ako se okreće ili ima neobični oblik'. 'Visok rizik bilo bi, primjerice, istu stvar pokušavati s robotskom rukom', rekao je ravnatelj sveučilišta Guglielmo Aglietti.

Drugi pokus koristit će specijalni harpun - 'možda malo jednostavniji' ali 'puno rizičniji proces zato jer morate pogoditi otpad u određeno mjesto' komentira Aglietti. 'Sve što trebate napraviti je izbjeći karnistar s gorivom'.