NAVIKE PROMIJENI, ZDRAVLJE POKRENI

U Zagrebu je 20 posto muškaraca i 26 posto žena pretilo

12.01.2011 u 12:52

Bionic
Reading

'Navike promijeni, zdravlje pokreni' naziv je javnozdravstvene kampanje koju je pokrenuo Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba s ciljem smanjenja broja debelih i pretilih osoba

'U Zagrebu danas živi 20 posto pretilih muškaraca, 26 posto žena je pretilo, 12 posto djece je debelo, a 5 posto pretilo', kazao je Zvonimir Šostar, gradski pročelnik za zdravstvo.

Zbog poražavajućih brojki, ali i zbog prevencije, u 2011. provest će se niz aktivnosti (okrugli stolovi, javne tribine, tiskanje letaka i brošura, mogućnost besplatnog savjetovanja…) koje bi trebale potaknuti Zagrepčane na promjene loših navika.

'Prosječno trajanje života u Zagrebu je 76,7 godina, što je bolje od ostatka Hrvatske, ali dvije godine još uvijek manje nego u EU. Najčešći uzrok smrti ljudi do 65. godine života je dijabetes i kardiovaskularne bolesti. To se može promijeniti zdravom prehranom i povećanjem tjelesne aktivnosti', istaknula je voditeljica Službe za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Danijela Štimac.

Kao ključan problem, uz nezdravu prehranu i loše životne navike, posebno je apostrofirana dječja pretilost i činjenica da djeci od malih nogu mnogi ne ukazuju na činjenicu da je zdrava prehrana važan faktor u životu.

'Dječja pretilost je akutan zdravstveni problem. Njeni uzroci su i društvenog karaktera, i to treba mijenjati', zaključila je voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH Antoinette Kaić Rak.

Brojke ni u ostatku Hrvatske nisu puno bolje. Naime, prema dostupnim podacima, 2,1 milijun građana ima prekomjeran broj kilograma, 600.000 je debelih, a 60 tisuća morbidno debelih.