VREMENSKA PROGNOZA I HAK

U Zagrebu danas i do 10 stupnjeva hladnije nego u Dalmaciji, jak vjetar otežava promet

06.09.2019 u 08:36

Bionic
Reading

U većem dijelu zemlje danas promjenljivo oblačno povremeno s kišom. Od sredine dana izraženiji pljuskovi i grmljavina te obilnija oborina mogući su u gorju i na sjeveru Dalmacije, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Hrvatski autoklub javlja da su zbog jakog vjetra na snazi zabrane prometa u Gorskom kotaru i na Jadranskoj magistrali za određene kategorije vozila

Duljih sunčanih razdoblja i uglavnom suho bit će na krajnjem jugu te osobito istoku Hrvatske. Vjetar umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u središnjim predjelima na udare i jak. Na Jadranu umjerena i jaka bura mjestimice s olujnim udarima, a na jugu će zapuhati umjereno jugo.

Najviša dnevna temperatura između 19 i 24, u gorju svježije, a u Slavoniji i Baranji te u Dalmaciji od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva, prognozira DHMZ.

  • +18
Kiša rashladila Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Zagrebu će biti pretežno oblačno povremeno s kišom, većinom u drugom dijelu dana. Umjeren do jak sjeveroistočni vjetar će poslijepodne malo oslabjeti. Temperatura zraka između 17 i 20 °C.

Istočna Hrvatska

Promjenjivo oblačno. Na krajnjem istoku uglavnom suho, često uz sunčana razdoblja, osobito u prvom dijelu dana. Na zapadu oblačnije uz mogućnost za mjestimičnu kišu. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 12 do 16, a najviša dnevna na zapadu Slavonije niža, oko 23, a na krajem istoku bez promjene oko 26 °C.

Središnja Hrvatska

Promjenjivo pa i pretežno oblačno uz povremenu kišu. Vjetar umjeren sjeveroistočni, u višim predjelima i na sjeveru mjestimice moguće i jak. Jutro manje svježe, najniža temperatura od 14 do 17, a najviša od 20 do 23 °C.

  • +2
Vremenska prognoza po regijama Izvor: Screenshot / Autor: dhmz

Gorski kotar i Lika

Umjereno do pretežno oblačno uz povremenu kišu i pljuskove koji mjestimice mogu biti obilni. Vjetar umjeren, u višem gorju i jak sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 10 do 13, a najviša dnevna od 13 do 17 °C.

Sjeverni Jadran

Promjenjivo s povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom već od jutra. Moguće su nevere. Puhat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima, osobito u prvom dijelu dana. Svježije. Jutarnja temperatura od 18 do 22, u unutrašnjosti oko 15 °C. Najviša većinom između 21 i 26 °C.

Dalmacija

Promjenjivo oblačno s povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom, osobito na sjevernom dijelu gdje su moguće i nevere. Na jugu djelomice sunčano i uglavnom suho. Puhat će uglavnom umjerena bura, osobito na sjevernom dijelu gdje ujutro može biti i jaka, dok će na jugu zapuhati umjereno jugo koje će jačati krajem dana. Najniža temperatura od 21 do 24, u unutrašnjosti oko 17, a najviša između 25 i 30 °C.

HAK: Obilazak kroz Gorski kotar

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera. Obilazak za ostale skupine je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga, autocesti A7 Draga-Šmrika i na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski na cestama u središnjoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru i dijelu Dalmacije. HAK upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Subota 

U subotu će u Hrvatskoj biti promjenjivo s povremenom kišom i lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom osobito na Jadranu. U Dalmaciji su moguća izražena nevremena, na moru nevere. Najmanje kiše bit će na istoku. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu, osobito na sjevernom dijelu ujutro bura, ponegdje još jaka, a u Dalmaciji umjereno jugo. Jutarnja temperatura od 12 do 17, na jugu od 19 do 24, a najviša uglavnom od 19 do 25, u Dalmaciji i do 27 °C.

U Zagrebu će biti promjenjivo oblačno, povremeno uz malo kiše, izglednije u prvom dijelu dana. Vjetar uglavnom slab. Najniža temperatura oko 14, a najviša oko 20 °C.

Biometeorološka prognoza

Moguća nesanica, glavobolja i loše raspoloženje

Razmjerno povoljne biometeorološke prilike će se zadržati na krajnjem istoku. U ostalim područjima će se pogoršati u odnosu na prethodni dan, pa je osobito kod kroničnih bolesnika i osjetljivijih ljudi moguća nesanica, glavobolja, nervoza i loše raspoloženje.