koronavirus u hrvatskoj

Goranka Petrović iz HZJZ-a kaže: Ovo je možda plato ovog vala. Ne razmišlja se o testiranju i cijepljenih u bolnicama

20.11.2021 u 13:09

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je, prema neslužbenom podatku, danas zabilježeno 5614 novih slučajeva zaraze koronavirusom. To je 701 manje nego prošle subote, ne uzimajući u obzir udio pozitivnih među testiranima

Goranka Petrović, dr. med. specijalist epidemiologije i zdravstvene ekologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazala je za podnevni Dnevnik HTV-a da je danas 5614 novozaraženih osoba.

'To je možda naznaka da je Hrvatska dosegnula plato u broju novozaraženih, ali je to daleko od postizanja silaznog trenda. Velik pritisak je i dalje na bolnički sustav, gdje imamo preko 2500 osoba koji se liječe zbog COVID-a. U protekla 24 sata 66 osoba je nažalost izgubilo bitku zbog COVID-a', kazala je.

'Taj trend će u narednih deset do petnaest dana biti i dalje uzlazan i stvarno smo s razlogom zabrinuti kako će naš zdravstveni sustav izdržati to opterećenje', kazala je Petrović.

I danas i sutra u Zagrebu se može primiti prva doza Pfizer cjepiva Poziva se na cijepljenje, no pojavila se informacija da se u Zagrebu od idućeg tjedna više neće moći cijepiti Pfizerom za prvu dozu. Petrović je kazala kako je došlo do dezinformacije, objasnivši kako je došlo do pomaka u dostavi cjepiva od svega par dana, ali da Hrvatska ima dosta rezerve te da se preraspodjelom unutar županija može dostaviti potrebna količina cjepiva.

  • +23
Na Velesajmu i danas gužve za cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Pritisak na bolnički sustav još uvijek ne jenjava, jučer je zabilježen i slučaj prodora virusa u varaždinsku bolnicu, i to putem pacijenata koji imaju COVID potvrde. Zasad ne razmatraju uvođenje obveznih testiranja za one koji imaju COVID potvrdu.

'Osobe koje su cijepljenje ipak imaju manji rizik zaražavanja, ako se i zaraze one brže eliminiraju virus te mogu zaraziti manji broj osoba', kazala je Petrović, istaknuvši kako je bolnica u Varaždinu procijenila, s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju, ipak uvesti testiranje i za cijepljenje pacijente i djelatnike. To podržavaju, no o takvom scenariju se na razmišlja na nivou Hrvatske.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Do sada treću je dozu cjepiva primilo više od 118 tisuća ljudi.