epidemija završena

U zadnja 24 sata nijedan novooboljeli u Sloveniji, oporba kritizira vladine postupke

16.05.2020 u 13:48

Bionic
Reading

U zadnja 24 sata u Sloveniji nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, što vlada smatra potvrdom ispravnosti svoje procjene da je epidemija praktički završena, dok opozicija tvrdi da se zapravo pokazalo da vlada nema pravu strategiju za izlazak iz koronakrize.

U zadnja 24 sata na 1151 testiranih nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze niti smrtni slučaj, ukupno je do sada na skoro 69 tisuća testova bilo otkriveno 1465 zaraženih, 647 muškaraca i 818 žena.

Do sada je bilo 103 preminulih, stupanj prokuženosti je nizak, a svega je nekoliko desetaka "aktivnih" zaraza koje bi eventualno mogle biti izvor novih širenja infekcije, što vlada uzima kao dokaz dobrog rada njenih timova i epidemioloških i medicinskih stručnjaka.

Sasvim drukčije na prilično neočekivanu odluku vlade da kao prva zemlja proglasi kraj epidemije reagirala je opozicija.

"Bez ikakve studije i preko noći premijer Janez Janša odlučio je proglasiti kraj epidemije iako je koji sat prije toga u parlamentu govorio da to slijedi kroz dva tjedna i prvi u Europi sada otvaramo granice za sve državljane Europske unije!", odazvao se na odluku Janšine vlade na Facebooku bivši premijer Marjan Šarec kojega Janša stalno kritizirao da je državu ostavio "na cjedilu" i dao ostavku u teškoj situaciji, a novoj vladi ostavio "prazna skladišta" medicinskog materijala i zaštitne opreme.

Pokazalo se da Janša nije čovjek koji dobro upravlja kriznim situacijama ili je strateg koji će Sloveniju izvesti iz koronakrize jer niti "megazakoni" za pomoć gospodarstvu ne djeluju i banke poduzećima na odobravaju kredite na osnovi državnih jamstava, ali ga njegovi sljedbenici, ali i sadašnji koalicijski partneri "stihijski" slijede, pa će biti odgovorni i za nastalu situaciju, neke su od kritičkih ocjena bivšeg premijera, ali i drugih stranaka oporbe, Socijalnih demokrata (SD), stranke bivše premijerke Alenke Bratušek (SB), te Ljevice (L).

  • +5
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: MOHAMED HOSSAM

Janša je pak protekli tjedan u jednom od rijetkih javnih istupa, u obraćanju zastupnicima u parlamentu doduše pozivao na potrebu nacionalnog jedinstva kako bi se prevladala dolazeća ekonomska kriza nakon epidemije Covida-19, ali ni tada nije propustio priliku da Šareca i njegovu bivšu vladu optuži za zanemarivanje situacije s pandemijom pred kraj njenog mandata i za "prazna skladišta", te je povezao s prosvjedima "biciklista" protiv Janše i njegove vlade zadnjih tjedana, uz ocjenu da se radi o pokušaju destabilizacije i rušenja vlade.

"Kriza će ostati i pred vratima je recesija i vjerujem da ćemo se znati ponašati pametno kako naše socijalno blagostanje ne bi bilo pogođeno u većoj mjeri", poručio je Janša.

Zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji Slovenija u ponedjeljak dodatno popušta s nekim dosadašnjim mjerama u borbi s koronavirusom, pa se uz ograničenja opet u učionicama a ne na daljinu kao do sada nastavlja obrazovni proces u manjim skupinama, a otvaraju se i sve trgovine koje međutim ni nakon završetka epidemije neće raditi nedjeljom.

Otvaranje granice s Hrvatskom sa bez do sada obvazne sedmodnevne samoizolacije nakon povratka mnoge je Slovence ovog tjedna odvelo "na jug", što je omogućio intenzivan dijalog na bilateralnoj razini zadnjih dana, a slovenska vlada očekuje da će ovog ljeta u Sloveniju ipak vratiti i dio potencijalnih gostiju iz Njemačke i Austrije, a u budućnosti i iz Italije ukoliko se epidemija i dalje bude stišavala Europom.

Od ponedjeljka je opet dopušteno otvaranje turističkih smještajnih objekata manjeg kapaciteta, a pretpostavlja će da bi za tjedan dana moglo doći i do otvaranja prvih većih hotelskih objekata.