slovenija

Novi biciklistički prosvjedi protiv Janeza Janše

15.05.2020 u 22:21

Bionic
Reading

U više slovenskih gradova u petak navečer održani su ponovno tzv. biciklistički prosvjedi protiv vladajuće koalicije Janeza Janše

Kao i prethodna dva petka, najviše se ljudi na biciklima, ali i dosta pješaka, okupilo u Ljubljani, njih više tisuća, uzvikujući parole protiv vlade.

Od demonstranata se čulo da vladajuća koalicija zapostavlja interese javnosti i većine ljudi, da je koruptivna i da je nabavljala na netransparentan način goleme količine zaštitnih sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa preko sumnjivih poduzeća.

Uz to, tvrdnje da vlada i premijer državom vladaju na "autoritaran način", prevladavale su na prosvjedima i protekla dva petka.

U Ljubljani je prosvjed u središtu grada počeo oko 19 sati, a prosvjednici su se nakon dva sata razišli.

U Mariboru je na ulice izašlo oko 600 ljudi.

Premijer Janez Janša već je prilikom prosvjeda prošlog petka ocijenio da ih ne organiziraju nevladine udruge, kako se tvrdi, nego da ih potiču oporba i njoj naklonjeni mediji.

Glavni su u organizaciji su pripadnici "ekstremne ljevice" kojima je konačni cilj srušiti vladu koja, po premijerovim riječima, uspješno djeluje i uspjela je privesti epidemiju koronavirusa kraju.