IZBJEGNUTA SRAMOTA

U Vukovaru ipak samo jedna kolona sjećanja, Milanović nepoželjan

Bionic
Reading

U Vukovaru 18. studenog ipak će biti samo jedna kolona sjećanja, poručili su iz Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara

Da se ipak odustalo od dvostrukog protokola na Dan sjećanja, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić za sinoćnji dnevnik HTV-a. Josić je ponovio da Vlada krši Ustav i zakon te najavio skoro prikupljanje potpisa za referendum o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Od paralelne kolone i vlastitog protokola stožer je odustao nakon što je politika jedinstveno osudila podjele neprimjerene Danu sjećanja, a njihova inicijativa naišla na odbijenicu istaknutih Vukovaraca, među ostalima doktorice Vesne Bosanac.

Igor Gavrić
, glasnogovornik Stožera za Hinu je izjavio kako će Stožer pozvati sve branitelje, stradalnike iz Domovinskog rata i ostale domoljube da se pridruže vukovarskoj Koloni sjećanja te na taj način dostojanstveno odaju počast žrtvama Vukovara u agresiji 1991. godine.

"Smiješno je da netko može pomisliti da se od 150.000 ljudi na osam metara širine ceste mogu stvoriti dvije kolone. Toga dana će se na najbolji mogući način vidjeti tko je za vukovarsku, a tko za nevukovarsku Hrvatsku", naveo je Gavrić. Ponovio je stav Stožera kako će 18. studenoga Vukovar biti 'negostoljubiv za vladajuće'.Ministar branitelja Predrag Matić u Zagrebu se osvrnuo na sinoćnju odluku Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Sigurno će u Vukovaru biti dostojanstveno i svečano. Onako kako to priliči Vukovaru svih ovih godina. Prijepori uvijek postoje i postojat će, a to ćemo riješiti za stolom. Onaj dan kada se svi skupimo u Vukovaru, bit će to sve u redu", rekao je Matić koji je odluku stožera komentirao nakon što je u državnom izaslanstvu položio vijence i zapalio svijeće na Mirogoju.

Ministar branitelja je rekao kako razmirice postoje i da ih treba rješavati, ali ne putem razdvajanja kolone sjećanja 18. studenoga. "To nije ni mjesto ni vrijeme za rješavanje razmirica", poručio je Matić.

Na odluku stožera osvrnula se i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. Pusić je rekla kako svatko radi ono što želi, ali da isto tako treba imati barem minimum poštovanja prema državnim institucijama.