nakon odluke stožera

U Virovitičko-podravskoj županiji predlažu da se unutar županije kreće bez e-Propusnica

18.04.2020 u 18:00

Bionic
Reading

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović u subotu je nakon sastanka županijskog Stožera civilne zaštite iznio inicijativu da područje cijele županije postane zona slobodnog kretanja, unutar koje bi se građani kretali bez e-Propusnica.

„Želimo da Virovitičko-podravska županija postane jedna cjelina za e-propusnice kako bi naši građani mogli nesmetano putovati iz općine u općinu, iz grada u grad“, rekao je Andrović, naglasivši da bi to bio stimulans gospodarstvenicima, obrtnicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima.

„Tako će im se olakšati život i gospodarska aktivnost. Bila bi to nagrada svim građanima županije i onima koji brinu i skrbe za naše zdravlje. Imam samo dvoje zaraženih Covidom-19 i već 17 dana bez novooboljelih, što nema nitko u Hrvatskoj“, rekao je virovitičko-podravski župan.

Napomenuo je da stanovnici županije, uz zdravstvene djelatnike, policiju, vatrogasce, volontere crvenog križa, članove HGSS, članove stožera civilne zaštite, svo se vrijeme savjesno i odgovorno ponašaju. 

Jasno je kako nam je koronavirus promijenio živote, ali i jasno nam je kako moramo živjeti dalje, popuštati određene mjere, jer ljudi i gospodarstvo moraju živjeti, rekao je župan Andrović. Naglasio je kako je i nadalje važno pridržavanje mjera socijalnog distanciranja i izbjegavanja neposrednih kontakata.

U posljednja 24 sata s područja županije testiran je 21 uzorak i svi su bili negativni, a do sada je ukupno testirano 186 osoba, od čega je nalaz za njih 184 bio negativan.

Načelnik Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije Marijo Klement donio je odluku o formiranju tima za kontrolu provedbe uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 za pružatelje socijalnih usluga na području Virovitičko-podravske županije.

„Tim će svakodnevno kontrolirati provedbu uputa u domovima za starije i nemoćne čiji je osnivač Republika Hrvatska, privatnim domovima za starije i nemoćne, obiteljskim domovima te udomiteljskim obiteljima“, objasnio je Klement.

Koordinatorom tima imenovan je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ dr. Miroslav Venus.

Županijski Stožer civilne zaštite donio je i odluku o pojedinačnom izlasku lovaca u lovišta.

„Učinili smo to prvenstveno radi sprječavanja šteta na poljoprivrednim usjevima, ali i zbog nadzora, prihrane divljači i čuvanja lovišta“, objasnio je Klement.