dobre brojke u slavoniji

Jedna novooboljela osoba u Osijeku, traži se mogućnost kretanja bez propusnica

18.04.2020 u 12:13

Bionic
Reading

U Osječko-baranjskoj županiji od koronavirusa je novooboljela jedna osoba, a ukupno ih je 109, izvijestili su u subotu u Stožeru civilne zaštite te ocijenili da je epidemija pod kontrolom, zbog čega su od nacionalnog Stožera zatražili da se omogući kretanje bez propusnica.

Župan Ivan Anušić kazao je na konferenciji za novinare da su jučer testirana 93 uzorka, od kojih je samo jedan bio pozitivan, a riječ je o osobi s osječkog područja koja je bila u samoizolaciji. Istaknuo je kako u županiji nekoliko dana nije bilo zaraženih, a kada ih je bilo, u pitanju su bila jedna ili dvije novoboljele osobe, pa stoga drži da je to dobar rezultat i dobar trend.

Trenutno su hospitalizirane 24 osobe, sve u osječkom KBC-u, od toga su dvije na respiratoru, dok u našičkoj Općoj bolnici više nema oboljelih, a dvije su osobe na kućnom liječenju. U samoizolaciji je 168 ljudi, 45 manje nego jučer.

Policija je jučer zabilježila samo jedno kršenje samoizolacije koje su prijavili građani, i to na području Bilja, a bez propusnice jučer su zatečene samo dvije osobe, izvijestio je Anušić. Smatra kako podatci o manjem broju novoboljelih, ljudi u samoizolaciji te manjem broju kršenja samoizolacije i kretanja bez propusnice govore da je epidemija pod kontrolom. Stoga su jučer od nacionalnog Stožera civilne zaštite zatražili da se unutar županije omogući kretanje bez propusnica, uz pridržavanje ostalih propisanih preporuka.

I dalje se moramo držat disciplinirano kako bi mogli popuštati mjere. Ako ponovno dođe do povećanja broja zaraženih, ponovno ćemo morati uvoditi restriktivnije mjere, a ne relaksiranije, upozorio je župan Ivan Anušić.