KORAK DALJE

'U Varšavskoj se brane trgovi i parkovi!'

17.06.2010 u 22:39

Bionic
Reading

Tijekom promjenjivog zagrebačkog popodneva na Cvjetnom trgu na novom mirnom prosvjedu za Varšavsku ulicu okupilo se između 300 i 400 građana. Najavljen je bio glazbeni program, ali i prigodni govori

Prosvjed je odličnom svirkom otvorio Max Juričić, a tada je počeo govorni dio nove prosvjedne akcije Živog zida za Varšavsku. Remi, reperica iz Zagreba, vodila je program, a kada je govorio pisac Edo Popović, pojačala se kiša. Razglas je vrlo brzo otkazao poslušnost i skup je promijenio zadani program. Prije Popovića govorili su psihologinja Mirjana Krizmanić, koja je lani proglašena Zagrepčankom godine, te glumci Urša Raukar i Vili Matula.

Organizatori su počeli skupljati pokislu opremu, a inspirirani pisac, kojega je zaustavio strujni udar na razglasu, stao je ispred stotinjak onih koji su se stisnuli kako bi ga čuli i nastavio govor. Uskoro je shvatio da će ga čuti i ako siđe s bine, pa je nastavio razgovor na istoj razini s okupljenima i zapodjenuo živu diskusiju.

Nakon njega na pozornicu su se penjali aktivisti udruga te improviziranim razglasom podgrijavali atmosferu koju je gotovo potpuno razorila prilično jaka ljetna kiša.

Osnovnu poruku organizatori su poslali preko svoje najšarmantnije članice, glumice Urše Raukar, koja je pročitala javni proglas upućen glavnim državnim institucijama.

U njemu je stajalo da je javni prostor jedan od najvažnijih hrvatskih resursa te da potpisnici od državnih institucija zahtijevaju da zaštiti svoje blago od krupnog kapitala. 'Ovo nije samo bitka za Varšavsku, ovo je obrana naših ulica, trgova i parkova, općenito javnog prostora kojemu prijeti devastacija', poručila je Raukar. Druga glasna poruka bila je da se od istih institucija (još jednom) ultimativno traži da napokon počnu slušati glas naroda.

Predsjednici Zelene akcije i Prava na grad, Tomislav Tomašević i Teodor Celakoski, uopće se nisu obratili okupljenima.Vrijeme, točnije strujni udar na razglasu, uništilo je i većinu ostalog programa.

Najavljeni su, naime, bili nastupi Davorina Bogovića, ST!llnessa te prvo javno slušanje nove pjesme Hladnog piva 'Neka institucije rade svoj posao'. Pjevač Kekin je u Njemačkoj, a bez razglasa ipak nije išlo.