srušena i šuma

U Varaždinu poplavljen dio šume i izletišta Drava, građani upozoreni

06.08.2023 u 13:08

Bionic
Reading

Vodostaj Drave kod Varaždina je povišen, zbog čega su poplavljeni dijelovi šume uz rijeku, kao i najniži dio izletišta Drava, a u Dravskoj park šumi nekoliko je stabala palo, pa su iz varaždinske Gradske uprave u nedjelju upozorili građane da izbjegavaju taj dio šume.

Iako se nakon jučerašnjeg prolaska najvećeg vodenog vala očekivalo smirivanje situacije, nove padaline i propuštanja većih količina vode iz akumulacija u Sloveniji noćas su uzrokovale povećan vodostaj Drave.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i njegov zamjenik i načelnik varaždinskog Stožera Civilne zaštite Miroslav Marković provjerili su kakva je situacija na terenu gdje je poplavljen dio šume između starog korita Drave i kanala na dijelu od Belih Kipi do 'Špice'.

Zbog podizanja podzemnih voda, pod vodom je najniži dio izletišta Drava oko samih bazena koji su ispod trenutne razine Drave.

„Djelatnici gradske tvrtke Varkom pravovremeno su demontirali dio postrojenja bazena i time izbjegli veću štetu na uređajima. No, nekoliko stabala u Dravskoj park šumi koja su oslabljena zbog natopljenog korijenja palo je na sjeverni put uz kanal u neposrednoj blizini kupališta", rekao je Marković te zamolio građane da izbjegavaju taj dio šume.

Maarković je izvijestio da je situacija pod kontrolom te da su vatrogasci na terenu i uklanjaju drveće.

Pad vodostaja i smirivanje situacije očekuje se tijekom večeri i sutrašnjeg dana kad će početi ispumpavanje vode i saniranje štete, priopćili su iz Grada Varaždina.

  • +17
Rekordno visoki vodostaj Mure Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak