poplave u hrvatskoj

U Varaždinskoj i Međimurskoj županiji bez većih problema, očekuje se novi vodeni val

05.08.2023 u 09:39

Bionic
Reading

U Varaždinskoj i Međimurskoj županiji noć sa petka na subotu je prošla bez većih problema, a ondje očekuju novi vodeni val iz Slovenije.

Iako su tijekom noći s petka na subotu proglašene izvanredne mjere obrane od poplave na rijeci Dravi od hidroelektrane Varaždin do grada Varaždina, ništa se posebno nije dogodilo, rekao je Hini direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu Milan Rezo te dodao da je protok vode bio 2.000 kubnih metara u sekundi.

Kao što je i najavljivano, prvi vodni val iz Slovenije u petak navečer ušao je u Hrvatsku, ali nije izazvao veće probleme, osim u općini Cestica u Varaždinskoj županiji koja je bila prva na udaru vala, kao i Mursko Središće u Međimurju.

Ceste pod vodom u Lovrečan Otoku ceste pod vodom; nasip brani od Mure

U općini su se dobro pripremili za dolazak vodenog vala i obavijestili sve stanovnike naselja Lovrečan Otok o mogućoj opasnosti te dio njih i evakuirali.

„Voda je dosta porasla tijekom noći, tako da je došla do pragova kuća, a u jednu je kuću i ušla, ali još je uvijek sve pod kontrolom. U tri su kuće ostali stanovnici, s njima smo u kontaktu i zasad su dobro, nema većih problema”, kazao je Hini načelnik Mirko Korotaj.

U Lovrečan Otoku poplavljeno je oko 500 hektara zemljišta, a i ceste su pod vodom.

„Od sinoć do sada voda je narasla za dobrih pola metra, a raste i dalje. Pratimo što će se dalje dešavati, hoće li stići još jedan val koji bi mogao podići vodu za još 20 ili 30 centimetara”, izjavio je Korotaj.

Kada je riječ o rijeci Muri, visoki se val očekuje u noći sa subote na nedjelju i to do 1.300 kubnih metara vode u sekundi.

„Ono što je bitno istaknuti za taj dio rijeke Mure jest da smo mi tamo izgradili 50 kilometara nasipa i ti nasipi su projektirani i izgrađeni za prihvat 1650 kubnih metara vode u sekundi, tako da tamo zasigurno ne očekujemo apsolutno nikakve probleme”, rekao je Rezo iz Hrvatskih voda.

Gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak, naglasio je da su najnužnije za obranu od moguće poplave napravili, a radit će se i tijekom subotnjeg prijepodneva.

U Murskom Središću spremne pumpe

„Do poslijepodneva očekujemo izlijevanje u centru grada. Barijere su napravljene tako da ne bi trebalo ništa biti. Pumpe su spremne, pa se nadamo da će sve proći dobro iako ide jako veliki udarni val”, izjavio je Srpak.

Za sada vodostaj raste polako, objasnio je gradonačelnik i sada je oko 400 centimetara iznad vodostaja.  

„Najveći problem je što je uz rijeku Muru potok koji je zacijevljen i koji se mora prepumpavati cijeli preko barijera uz rijeku Muru. Po tom potoku bi se Mura vratila u centar pa bi izbijala kroz šahtove. Moramo zatvoriti zapornicu da se Mura ne vraća, ali nakon toga potok više ne može teći”, kazao je Srpak.

Dodao je da cijeli potok treba prepumpavati sa specijalnim pumpama, što je komplicirano zbog trenutno dosta velikog naleta vode zbog oborina.