7,1 milijun kuna

U varaždinskoj bolnici pušten u rad uređaj za magnetsku rezonancu

20.05.2019 u 12:32

Bionic
Reading

U varaždinskoj Općoj bolnici u ponedjeljak je pušten u rad uređaj za magnetsku rezonancu vrijedan 7,1 milijun kuna, a na svečanosti je ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasio da je Varaždinska županija među onima u čiji je zdravstvo najviše investirano u mandatu sadašnje Vlade

'U zadnje 2,5 godine u zdravstveni sustav Varaždinske županije investirano je više od 400 milijuna kuna, a u tom se iznosu našlo i ovih 7,1 milijun kuna za magnetsku rezonancu, koja je potreba ove bolnice i pacijenata koji joj gravitiraju. Mislim da je time postignuta nova kvaliteta za narod ovoga kraja', kazao je ministar.

Kujundžić je dodao kako je uređaj za magnetsku rezonancu jedan od sedam uređaja u Hrvatskoj nabavljenih europskim sredstvima. 'Koja će dalje biti dinamika ovisi o tome koliko ćemo novaca dobiti iz EU fondova i koliko ćemo ih uspjeti usmjeriti za zdravstvo, ali u svakom slučaju potrebe su velike i na tome tragu treba ustrajati, jer iz EU fondova se puno može napraviti', naglasio je Kujundžić.

Uređaj je nabavljen bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu projekta Ministarstva zdravstva. U opremanje i prilagodbu prostora za uređaj uloženo je 1,3 milijuna kuna. Ti su radovi financirani s 849.000 kuna prikupljenih donacija dok je ostatak osigurala Varaždinska županija iz decentraliziranih sredstava.

'Ovaj uređaj za magnetsku rezonanciju prvi je u sustavu javnog zdravstva na području sjeverne Hrvatske. Ponosni smo što se nalazi u varaždinskoj bolnici kao najvećoj i najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi u ovom dijelu Hrvatske', rekao je varaždinski župan Radimir Čačić.

Ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić dodao da će se zdravstvena usluga i standard podići na daleko višu razinu, a bolnički pacijenti na snimanje više neće morati ići u druge županije ili Zagreb.

'Nakon što je uređaj za magnetsku rezonancu prošao tehnički pregled, ishodili smo uporabnu dozvolu i pušten je u pogon za bolničke pacijente. U tijeku je ugovaranje usluge s HZZO-om, tako da uskoro očekujemo otvaranje liste narudžbi za polikliničke pacijente', najavio je Kudelić.