DUGOVI PREMA VELEDROGERIJAMA

Varaždinska Opća bolnica ostala bez antibiotika

20.08.2012 u 16:13

Bionic
Reading

Varaždinska Opća bolnica, koju potresa najgora kriza dosad, ostala je bez novih pošiljki antibiotika

Zbog duga od 84 milijuna kuna, lijekove i medicinski materijal veledrogerije isporučuju samo ako im bolnica račun plati odmah, i to po dvostruko većoj cijeni. Budući da novca nema ni za redovno poslovanje, a kamoli za izvanredne troškove, opskrba lijekovima gotovo je obustavljena

'Imamo još rezervi antibiotika pa ćemo se nekako pokrivati, ali situacija nije dobra. Veledrogerije nam ne žele isporučivati lijekove ako ne platimo dvostruko, a mi novca više nemamo i sada ispaštaju pacijenti. Ovaj tjedan je ključan. Jasno je da Varaždinska županija dug ne može podmiriti. Sutra očekujemo sastanak s predstavnicima Ministarstva zdravlja i HZZO-a', rekao je za Regionalni tjednik dr. Denis Grgurović, zamjenik ravnatelja varaždinske bolnice.

Bolnica nije uspjela platiti najskuplje lijekove, među kojima su i oni za hematološke i onkološke bolesnike, zbog čega su prošli tjedan morali odgoditi nekoliko kemoterapija. Stoga su sve oči uprte prema HZZO-u odnosno Ministarstvu zdravlja iz kojeg je stigao oštar odgovor.

'Ministarstvo je u travnju ove godine podmirilo 35.406.339 kuna duga varaždinske bolnice kako bi se osigurali potrebni lijekovi i medicinski proizvodi za pacijente. Neprihvatljivo je i neodrživo da manji broj bolnica, poput varaždinske, i nakon nedavne financijske sanacije bez ikakvih posljedica gomila daljnja dugovanja. Odgovornost je Županije kao osnivača i vlasnika ustanove s obzirom na to da postavlja i po potrebi razrješuje upravu bolnice i da nadzire njezin rad te podmiruje obveze ustanove', stoji u odgovoru Ministarstva koji je potpisao Odjel za informiranje.

To je potpuno oprečno od izjava ministra Rajka Ostojića prije tri mjeseca u Varaždinu, koji je tada ustvrdio da je 'varaždinska bolnica godinama diskriminirana i u inferiornom položaju'. Sada je loptica iznenada prebačena, a zamjenik ravnatelja otkriva i tko stoji iza oštrih riječi.

'Ovakav odgovor pomoćnika ministra zdravlja dr. Luke Vončine krajnje je bezobrazan. Dogovorno je saniran dug do 31. prosinca 2010. godine, a ništa nije poduzeto da se spriječi stvaranje novih dugova. Županija je vlasnik bolnice samo na papiru, a financiranje ide putem HZZO-a. Pomoćnik ministra to jako dobro zna', ustvrdio je dr. Grgurović.


U Varaždinskoj županiji također odbacuju bilo kakvu odgovornost za tešku situaciju. 'Poslovanje OB Varaždin s negativnim rezultatom nije rezultat nesposobnosti, neznanja i rastrošnosti, nego polazi od 10 milijuna dugovanja kojima smo 2003. godine preuzeli osnivačka prava i bolnicu te, najvažnije, limita koji se ne temelje na stvarnim pokazateljima', odgovorili su.

Napominju da HZZO bolnicama ne plaća po pregledu nego paušalno pa se ne podmiruju stvarni troškovi po pacijentu. 'Rezultat toga su veliki dugovi te je krajnje vrijeme da se promijeni sustav financiranja u zdravstvu. Primjerice, samo je prošle godine obavljeno medicinskih usluga u vrijednosti preko 58 milijuna kuna koje HZZO neće platiti, jer su iznad ugovorenih limita. Limiti su utvrđeni nerealno i destimulirajuće, odnosno ne temelje se na jasnim kriterijima i odrađenim, pruženim zdravstvenim uslugama', ističu u Županiji.

Na kraju lipnja ove godine potraživanja su bila viša od 73 milijuna kuna, a ukupna dugovanja varaždinske Opće bolnice porasla su na 160 milijuna kuna, od čega 84 milijuna potražuju veledrogerije. Kada bi Ministarstvo zdravlja odbilo platiti dug, Varaždinska županija morala bi birati: platiti dug i bankrotirati, ili ne platiti i pustiti da bankrotira Opća bolnica.