KATASTROFALNI POTRES

U Turskoj i Siriji poginulo više od 28.000 ljudi, sve je manje nade da bi netko još mogao preživjeti

12.02.2023 u 08:00

Bionic
Reading

I dalje raste broj poginulih u razornim potresima koji su zatresli Tursku i Siriju. Prema novim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Turskoj i Siriji poginulo je više od 28.000 ljudi, a više od 80.000 je ozlijeđeno.

Broj osoba koje su pogođene potresima narastao je na 26 milijuna. Na terenu su brojne međunarodne spasilačke ekipe koje se utrkuju s vremenom, ali svakim proteklim satom šanse pronalaska preživjelih pod ruševinama sve su manje.

Brojne međunarodne spasilačke ekipe danonoćno tragaju za preživjelima u Kahramanmarasu, gradu nedaleko od epicentra razornog potresa. Spasioci traže i osluškuju, ali nije se lako probiti do unesrećenih koji su sedmi dan zatrpani pod brojnim ruševinama. Sve je manje nade da bi još netko mogao preživjeti, ali jučer su nakon 132 sata od potresa iz ruševina spašeni otac i kći, piše HRT.

Više od 100 zemalja poslalo je spasilačke timove i humanitarnu pomoć. UN će u idućim danima uputiti dva hitna poziva za pomoć Turskoj i Siriji, kaže pomoćnik glavnog tajnika UN-a Martin Griffiths.

Austrijski i njemački spasilački timovi privremeno su obustavili potragu zbog sigurnosnih razloga i pucnjave ne terenu, pljačke imovine.

  • +6
Potres u Turskoj Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

U Turskoj je uhićeno 48 osoba zbog pljačke i više od deset građevinara zbog nesavjesne gradnje i nepoštovanja zakonskih propisa, čime su stanovnici praktički izgubili izglede za preživljavanje. Zbog toga u Turskoj ključa bijes i najavljuju se nova uhićenja u građevinskom sektoru.

Za one koji su ostali bez krova nad glavom, podižu se privremena šatorska naselja. U Turskoj je srušeno više od 6000 zgrada. U Siriji je poginulo više od 3500 ljudi, od toga više od 2000 na području pod kontrolom pobunjenika i Turske. Šef Svjetske zdravstvene organizacije doputovao je u Alep, grad pod kontrolom sirijske vlade koji je znatno stradao u građanskom ratu, ali i u potresu. Sirijci se žale da su zapostavljeni u ovoj tragediji. 

U Siriji, gdje je zdravstveni sustav na izdisaju zbog 12-godišnjeg rata, oštećeno je najmanje 20 zdravstvenih objekata na sjeverozapadu, od čega četiri bolnice. Svjetska zdravstvena organizacija otpremila je u Tursku 37 tona traumatološke i kirurške opreme, a 35 tona je u petak stiglo u Siriju. Treća pošiljka s takvom opremom u Siriju bi trebala stići sutra.