najviše iz bih

U tri mjeseca palo 188 krijumčara migranata u Hrvatskoj

20.04.2022 u 09:45

Bionic
Reading

Dolaskom proljeća i toplijih dana aktivirane su migrantske rute duž Hrvatske, a najaktivnija je i posljednjih dana ona na kojoj je Hrvatska najtanja – iz susjedne Bosne i Hercegovine, piše u srijedu Večernji list

Uz veći broj migranata povećava se i broj stradavanja. U 2021. ih je pri ilegalnim prelascima preko naše države poginulo 15, najčešće zbog utapanja. "Tijekom prva tri mjeseca ove godine evidentirali smo 3433 slučaja nezakonitih prelazaka državne granice, što je povećanje od 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada smo evidentirali 3267 nezakonitih prelazaka", kazali su iz MUP-a. Podaci koji će se prikupiti do kraja travnja mogli bi svjedočiti tom povećanju.

 Mahom iz smjera Velike Kladuše ili Bihaća, migranti se preko Karlovačke županije žele domoći Slovenije, pa dalje Austrije, Njemačke, Francuske i drugih zemalja središte i sjeverne Europe. Sve su te migrantske rute, kako u Karlovačkoj, Ličkoj, Primorsko-goranskoj županiji tako i diljem Hrvatske, dobro poznate hrvatskoj policiji.

"Tijekom 2021. godine evidentirali smo 15 smrtnih stradavanja nezakonitih migranata, a najčešći uzrok smrti bilo je utapanje te stradavanje u prometnim nesrećama. Što se tiče krijumčarenja ljudi, policija je tijekom prva tri mjeseca ove godine uhitila i kazneno procesuirala 188 krijumčara, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja povećanje od 23 posto, s obzirom na to da je lani uhićeno i procesuirano 146 krijumčara", dodaju iz MUP-a.  

Zanimljiv je i podatak o broju migranata u kampovima u susjednim zemljama iz kojih se odvažuju na ilegalne ulaske u Hrvatsku. Procjene su da je trenutačno na području BiH u kampovima u Velikoj Kladuši i Bihaću oko dvije tisuće migranata te njih oko 5000 na području Srbije.

Riječ je o promjeni situacije s obzirom na to da su brojke prethodnih godina bile obrnute i migranata je bilo više po kampovima u BiH, piše  novinarka Večernjeg lista Snježana Bičak.