23 okrivljenika

Optuženi krijumčari duhana oštetili proračun za više od sedam milijuna kuna

07.04.2022 u 13:43

Bionic
Reading

Zbog sumnje da su krijumčarenjem više od osam tona duhana i neplaćanjem trošarina državni proračun oštetili za više od sedam milijuna kuna Uskok je pred osječkim Županijskim sudom podignuo optužnicu protiv 23 okrivljenika

Tužiteljstvo je u četvrtak izvijestilo da prvookrivljenog 30-godišnjaka tereti da je, od prosinca 2020. do lipnja 2021. godine, u Osijeku i drugim mjestima, okupio i povezao ostale okrivljenike u zločinačko udruženje, radi kontinuirane nabave i preprodaje velikih količina sitno rezanog duhana, neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija.

Uskok sumnja da je prvookrivljenik osiguravao novac potreban za kupnju duhana te s još dvojicom okrivljenika i njima povezanim osobama, dogovorio stalnu nabavu velikih količina sitno rezanog duhana s područja Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije, radi daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu.

Prvookrivljenik je optužen da je organizirao prijevoz duhana radi isporuke kupcima, za što je angažirao svoje okrivljene suradnike te druge, za sada nepoznate osobe, koji su duhan vlastitim, posuđenim ili iznajmljenim vozilima prevozili na prethodno dogovorene lokacije.

Prilikom prijevoza, sumnja Uskok, prva petorica okrivljenika su se kretali ispred njih u automobilima kao prethodnica s ciljem uočavanja policijskih i carinskih kontrola.

Na taj je način, tvrdi tužiteljstvo, prvokrivljenik osobno ili putem članova zločinačkog udruženja isporučio 6,7 tona sitno rezanog duhana ostalim okrivljenicima i drugim kupcima, koji su duhan dalje prodavali na ilegalnom tržištu. Policijski i carinski službenici zatekli su članove zločinačkog udruženja i s njima povezane osobe u prijevozu daljnje dvije tone sitno rezanog duhana.

Članove zločinačkog udruženja Uskok tereti da su na ovaj način ukupno nabavili 8,7 tona sitno rezanog duhana neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija te da su državni proračun neplaćanjem trošarina oštetili za 7,1 milijun kuna.

Tužiteljstvo sumnja da su članovi zločinačkog udruženja pribavili protupravnu imovinsku korist veću od 742 tisuće kuna, koju su međusobno podijelili sukladno svojim ulogama i dogovoru.