ba.2

U tjedan dana u Srbiji više od 115.000 zaraženih, potvrđena podvarijanta omikrona

09.02.2022 u 16:54

Bionic
Reading

Srbija je u posljednjih tjedan dana registrirala više od 115.000 novozaraženih koronavirusom, zbog čega stručnjaci epidemiološku situaciju ocjenjuju kao "upozoravajuću", a registrirani su prvi slučajevi podvarijante omikron inačice virusa nazvane BA.2

O podvarijanti omikron soja, poznatoj kao BA.2 ili stelt, u biti se ne zna mnogo, ali je do sada izvjesno da pokazuje kliničku sliku kao i omikron soj, rekla je za N1 Tanja Jovanović, profesorica Medicinskog fakulteta u Beogradu ne kojem se radi sekvenciranje genoma SARS-CoV-2 koronavirusa.

"U pitanju je zahtjevna molekularna metoda, ali je važna jer prati aktivnost virusa i njegovu promjenjivost. Zahvaljujući tome uspjeli smo definirati sve varijante virusa koje su bile prisutne u našoj populaciji, uključujući i ovu podvarijantu omikrona, odnosno BA.2", rekla je Jovanović.

Ova podvarijanta prvi puta se javila u Aziji, na Filipinima, koncem studenog 2021. i proširila se na Europu, a nedavno su je registrirale i australske zdravstvene vlasti.

Razumljivo je da se brzo širi jer je ova podvarijanta povećala svoju infektivnost i širi se za jedan i po put lakše nego izvorni omikron soj, ocijenila je Jovanović.

Ona je upozorila da ta BA.2 "probija vakcinalni imunitet i prirodni imunitet", te "može inficirati osobe koje su u predhodnom razdoblju ili preboljele infekciju ili su cijepljene".

"Sekvence označene kao BA.2 do danas je u GISAID unijelo 57 zemalja", objavio je prije par dana WHO, dodajući da u nekim zemljama ta podvarijanta sada čini više od polovice sekvenci omikrona.

WHO je priopćio da se za sada malo zna o razlikama među podvarijantama te poziva da se provedu istraživanja o karakteristikama virusa, posebno njegovoj zaraznosti, sposobnostima izbjegavanja proteina imunološkog sustava i njegove virulentnosti.

Nekoliko najnovijih studija pokazalo je da je podvarijanta BA.2 zaraznija od originalnoga omikrona.

U Srbiji su u srijedu registrirana 12.532 slučaja zaraze, a umrlo je 58 oboljelih, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Povećan je broj hospitaliziranih, s 4.425 u utorak na 4.489 u srijedu, a na respiratorima su 174 pacijenta, za šest više nego jučer.

Od početka pandemije u Srbiji je registrirano više od 1,8 milijuna zaraženih koronavirusom, a službeno je prijavljen 14.171 smrtni ishod covida 19.