UOČI GODIŠNJICE IS-A

U terorističkim napadima na tri kontinenta oko 300 mrtvih

26.06.2015 u 20:41

  • +19

Teroristički napadi

Izvor: Reuters / Autor: Emmanuel Foudrot

Bionic
Reading

Samo tri dana nakon što je tzv. Islamska država pozvala na sveti rat tijekom Ramazana, u napadima na tri kontinenta danas je poginulo oko 300 ljudi. U napadu džihadista na sirijski Kobani i obližnje selo ubijeno je najmanje 146 civila; više od 50 vojnika iz Burundija poginulo je u napadu islamističke skupine al-Šabab na vojnu bazu Afričke unije na jugu Somalije, a u samoubilačkom napadu na šijitsku džamiju u gradu Kuvajtu bombaš je sa sobom u smrt odveo najmanje 25 osoba - više od 200 ih je ranjeno. Odgovornost za taj napad preuzeo je IS, tvorevina koja je proglašena prvog dana prošlogodišnjeg Ramazana, 29. lipnja

U međuvremenu, broj poginulih u terorističkom napadu na hotel u Tunisu porastao je na 37, dok je Francusku šokirao napad 35-godišnjeg vozača Yassina Salhija na tvornicu industrijskog plina blizu Lyona. Pomahnitali napadač, koji je u međuvremenu priveden, odrubio je glavu svom poslodavcu, a njegova supruga rekla je da je njezina muslimanska obitelj živjela normalnim životom.

Europski turisti među poginulima u Tunisu 

Broj poginulih u terorističkom napadu na hotel u Tunisu u petak porastao je na 37, a još 36 osoba ranjeno je u napadu na hotel u ljetovalištu Susi na jugu zemlje, koji je izveo tuniski student oružjem skrivenim u suncobranu. Među poginulima su turisti iz Velike Britanije, Njemačke i Belgije, objavile su ranije tuniske vlasti.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je, prema dosad dostupnim službenim informacijama iz Tunisa, izvijestilo da među poginulima i ranjenima nema Hrvata. U Tunisu boravi 77 hrvatskih državljana u pet mjesta i svi su dobro i na sigurnom, a prema riječima direktora hotela u kojem je izvršen napad, medju gostima hotela nije bilo hrvatskih državljana, doznaje Hina u MVEP-u.

Krvavi napad izveo je student nepoznat policiji, rekao je državni tajnik za pitanja sigurnosti Rafik Chelly i dodao kako se čini da je on bio jedini napadač.

'Ušao je na plažu kao netko tko se ide kupati i nosio je suncobran s oružjem unutra. Kad je stigao na plažu upotrijebio je oružje', dodao je Chelly.


Glava žrtve u Francuskoj, šefa lokalne prijevozničke tvrtke, pronađena je obješena na žičanoj ogradi tvornice američke tvrtke Air Products u Saint-Quentin-Fallavieru. Oko nje su bile izvješene vije islamističke zastave. Tijelo ubijenoga pronađeno je u krugu tvornice, navodi isti izvor.

Ovo je prvi put da je nekoj osobi odrubljena glava u Francuskoj u terorističkom napadu, praksa koju su do sada primjenjivali pripadnici terorističke Islamske države u Iraku i Siriji.

Počinitelja napada Yassina Salhija (35) uhitio je na licu mjesta vatrogasac nakon eksplozije. On je, po riječima francuskog ministra unutarnjih poslova bio od 2006. do 2008. pod nadzorom službi sigurnosti zbog sumnje u pripadanje radikalnim krugovima.

Predstavnici glavne islamske organizacije u Francuskoj osudili su u petak napad počinjen u području Lyona pozivajući 'cjelokupnu nacionalnu zajednicu na oprez, jedinstvo i solidarnost'.

Vijeće francuskih Muslimana priopćilo je da 'osuđuje s najvećom odlučnošću teroristički napad na tvornicu Air Products iz Saint-Quentin-Fallaviera u departmanu Isere, regiji Rhone-Allpes' u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, napisao je čelnik te institucije Dalil Boubakeur u priopćenju.


'Vijeće želi izraziti najdublje zgražanje zbog tog čina koji se ne može pozivati ni na jednu religiju ili bilo koji drugi motiv', dodao je on i pozvao 'cjelokupnu nacionalnu zajednicu na oprez, jedinstvo i solidarnost'.

Čelnik Nacionalnog opservatorija protiv islamofobije Abdallah Zekri također je oštro osudio napad nazvavši ga 'barbarskim činom' koji je u potpunoj suprotnosti s vrijednostima islama.

U napadu al-Šababa ubijeno 50 vojnika

Više od 50 vojnika iz Burundija poginulo je u petak u napadu islamističke skupine al-Šabab na vojnu bazu Afričke unije na jugu Somalije, rekao je glasnogovornik burundske vojske.

'Nekolicina vojnika ranjena je i vjerojatno će broj poginulih rasti', dodao je glasnogovornik Gaspard Baratuza.

Očevici kažu da je sve počelo kad je bombaš samoubojica automobilom punim eksploziva ušao u bojnu bazu u selu Lego i raznio se.

Nakon toga napali su drugi gerilci naoružani strojnicama i ručnim raketnim bacačima. Visoki časnik somalske vojske Abdikarin Osman rekao je već prije u petak da su napadnute snage AU-a i somalske vojske.

U bazi je bilo stotinjak burundskih vojnika koji su ondje u sklopu misije AU-a od 22 tisuća vojnika.

Na Andalusu, radiju sklonom pobunjenicima, al-Šabab je preuzeo odgovornost za taj napad i objavio da je ubio 50 vojnika AU-a, a somalski časnik Osman kaže da je i među pripadnicima al Šababa bilo poginulih.

SAD: Nema dokaza da su napadi u Tunisu, Francuskoj i Kuvajtu koordinirani

Glasnogovornik američkog State Departmenta John Kirby rekao je u petak da se napadi u Francuskoj, Tunisu i Kuvajtu još istražuju, ali nema 'naznaka da su na taktičkoj razini bili koordinirani'.

'Očito je riječ o terorističkim napadima', rekao je Kirby novinarima.

Napadi su se dogodili u vrijeme svetog muslimanskog mjeseca Ramazana, koji je započeo 17. lipnja.

Islamska država pozvala je u utorak svoje pristaše da tijekom Ramazana pojačaju napade na kršćane, šijite i sunitske muslimane koji se bore u redovima koalicije predvođene SAD-om protiv te ultraradikalne džihadističke skupine.