MLAKE REAKCIJE

U Teheranu kaos, svijet šuti

14.06.2009 u 12:06

Bionic
Reading

Sjedinjene Države i Kanada dovele su u pitanje iransku objavu da je Mahmud Ahmadinedžad pobjednik predsjedničkih izbora, ali ostatak svijeta uglavnom šuti na tvrdnje o izbornoj prijevari i na prizore nasilja po teheranskim ulicama. U međuvremenu, situacija u Teheranu sve je gora; prema izvještajima sa raznih blogova, telefonske su linije prekinute, a Ahmadinedžadov izborni protivnik, Mir-Hossein Mousavi, je uhapšen

Pristalice Mir Hoseina Musavija, predsjedničkoga kandidata sklonog reformama u Iranu, tvrde da su izbori lažirani i nakon što je Ahmadinedžadova vlada objavila da je dosadašnji predsjednik uvjerljivo pobijedio, u Teheranu i u najmanje još jednome iranskom gradu izbili su ulični neredi. Prema izvještajima sa blogova, telefonske linije između Teherana i ostatka Irana su prekinute, a sukobi policije i prosvjednika se zaoštravaju.

Kako piše američki politički blog Daily KOS, prenoseći informacije sa iranskih blogova, vlasti su počele hapsiti opoziciju, a Ahmadinedžadov izborni protivnik, Mir-Hossein Mousavi je u kućnom pritvoru.


No, reakcije zapada su mlake, vjerojatno zbog straha od iranske prijetnje nuklearnim oružjem. Sjedinjene Države odbijaju prihvatiti Ahmadinedžadovu tvrdnju o uvjerljivoj pobjedi, a državna tajnica Hillary Rodham Clinton rekla je kako se nada da će izborni rezultat biti odraz 'istinske volje i želje' iranskih glasača.

I kanadski ministar vanjskih poslova Lawrence Cannon rekao je da je njegova zemlja 'veoma zabrinuta' zbog tvrdnji o izbornim nepravilnostima.

Većina drugih zemalja, poput Kine, Njemačke, Italije i Japana, zemalja snažnih gospodarskih veza s Iranom, čeka da vidi kako će se stvari razvijati, piše AP.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband drži da su pritužbe kandidata na nepravilnosti u prebrojavanju glasova problem kojim se moraju baviti iranske vlasti. 'Nama je najvažnije da se Iran bavi pitanjima na kojima inzistira svjetska zajednica, prije svega pitanjem širenja nuklearnog naoružanja', rekao je britanski ministar.

Francuska javlja kako pozorno prati stanje.

Europska je unija izrazila zabrinutost zbog načina na koji su provedeni iranski predsjednički izbori.

Ta je 27-člana unija objavila kako je 'zabrinuta zbog navodnih nepravilnosti' na glasovanju u petak, te zbog nasilja koje je izbilo nakon subotnje objave rezultata.

EU u priopćenju kaže kako se nada da će rezultat izbora ublažiti napetost između Irana i međunarodne zajednice u vezi s iranskim nuklearnim programom.