ususret povijesnom susretu

U Švedsku doputovao sjevernokorejski šef diplomacije zbog mogućeg susreta Trumpa i Kima

15.03.2018 u 21:49

Bionic
Reading

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho je u četvrtak stigao u Švedsku na dvodnevne razgovore o organizaciji povijesnog summita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una

Ri bi trebao razgovarati sa švedskom kolegicom Margot Wallstroem, čija zemlja predstavlja američke interese u Pjongjangu, o denuklearizaciji korejskog poluotoka, mogućem summitu predsjednika Trumpa i Kim Jong Una i Amerikancima zatočenim u Sjevernoj Koreji.

Međunarodni mediji nagađaju o mogućem izboru Švedske za održavanje tog summita, ukoliko bude potvrđen.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije to spominjalo i samo je navelo da će se voditi razgovori o švedskoj ulozi konzularne zaštite u Pjongjangu za Sjedinjene Države, Kanadu i Australiju.

Ri i Wallstroem će razgovarati o sigurnosnoj situaciji na korejskom poluotoku, najvažnijoj temi programa Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda čija je Švedska nestalna članica u razdoblju 2017/2018., precizira ministarstvo.

U pratnji ministar je Choe Kang II., koji je u sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova zadužen za Sjevernu Ameriku, prenosi Yonhap.

  • +4
Kim Jong Un Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Švedsko ministarstvo je naglasilo da neće biti konferencije za novinare tijekom posjeta, ali će u petak navečer nakon razgovora biti objavljeno priopćenje.

Nakon mjeseci napetosti i prijetnji ratom zbog nuklearnog programa Pjongjanga, krajem svibnja bi se mogao održati povijesni summit Donalda Trumpa i Kim Jong Una, objavio je prošlog tjedna jedan visoki južnokorejski dužnosnik.

Trump je potvrdio mogućnost održavanja summita, ali Sjeverna Koreja nije.