NOVE ŽRTVE

U sukobima u Jemenu dosad 1000 mrtvih

21.04.2015 u 20:45

Bionic
Reading

Najmanje 40 civila ubijeno je u utorak u zračnim napadima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom protiv pobunjenika u Jemenu u sukobu u kojem je dosad bilo 944 mrtvih, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja upozorava da se jemenski zdravstveni sustav urušava, a zbog dramatičnog stanja prekinute su evakuacije stranaca

Trinaest civila i sedam vojnika ubijeno je na sjeverozapadu Jemena u Haradu. Civilne žrtve stanovnici su zgrade koja se srušila kada su zrakoplovi međunarodne koalicije ciljali uporište Hutija, javlja agencija dpa, pozivajući se na lokalno stanovništvo.

U drugome napadu na most u središnjoj pokrajini Ibb ubijeno je najmanje 20 osoba, uglavnom civila, iako su zrakoplovi ciljali automobile u kojima se prevozila milicija.

Nove su žrtve pale nakon velikog zračnog napada u ponedjeljak na vojnu bazu Faj Atan u glavnome gradu Sani u kojem je, prema medicinskim izvorima, ubijeno 40 civila u obližnjim zgradama, a 574 je ranjeno.

WHO je u svom sjedištu u Ženevi objavio u utorak da je nasilje u Jemenu do 17. travnja odnijelo 944 ljudskih života, a ranjeno je ukupno 3.487, javlja agencija AFP.

WHO upozorava da je zdravstvena skrb u Jemenu na rubu kolapsa s kritičnim manjkom medicinske opreme i materijala. Cijene osnovnih medicinskih potrepština skočile su više od 300 posto, a zbog nestašice vode prijete dijareja i druge bolesti koje izbijaju u nehigijenskim uvjetima, javlja Reuters.

Al Thawrah, najveća jemenska bolnica s 850 pacijenata, uskoro bi mogla prestati funkcionirati zbog kritičnog manjka goriva i kisika, navodi UN-ov ured.

Agencije prenose da je u utorak bilo zračnih napada i na druge baze pod nadzorom Hutija i njihovih saveznika.

Saudijska Arabija, monarhije Perzijskog zaljeva i drugi arapski saveznici sunitskog islama već gotovo mjesec dana provode kampanju zračnih napada na Hutije, pobunjene šijite koji su natjerali sunitskog predsjednika Abda Rabu Mansura Hadija na bijeg iz zemlje.

Jemenska se vojska podijelila pa dio stoji uz Hutije, a drugi dio, sunitski, vjeran je odbjeglom predsjedniku.

No u Jemenu borbeno djeluju i plemena na jugu, a aktivne su i terorističke organizacije poput al Kaide na Arapskom poluotoku.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je utorak da privremeno prekida evakuaciju stranih državljana iz Jemena iz sigurnosnih razloga.

IOM je u Ženevi objavio da je od 12. travnja pomogao 400 osoba da napuste Jemen u kojem se rasplamsao građanski rat. Prema podacima UN-a, zbog sukoba je iz svojih domova moralo pobjeći 100.000 ljudi otkako su pobunjeni Hutiji uz potporu Irana u rujnu zauzeli glavni grad Sanu.