HONDURAS

U sukobima policije i prosvjednika deseci ozlijeđenih

30.06.2009 u 09:36

Bionic
Reading

Honduraška policija i vojska sukobile se u ponedjeljak navečer s nekoliko tisuća prosvjednika ispred predsjedničke palače u Tegucigalpi, nakon svrgnuća izabranog predsjednika Manuela Zelaye, pri čemu je ozlijeđeno nekoliko desetaka osoba.

Prosvjedi su počeli u ponedjeljak ujutro kada je u njima sudjelovalo nekoliko stotina ljudi, no do večeri je brojka narasla do nekoliko tisuća, a vojska i policija ih je pokušala rastjerati uporabom suzavca. Privedeno je najmanje 38 prosvjednika.

Po službenim izvorima u jedinoj bolnici u Tegucigalpi hospitalizirano je 30 ranjenih.

Predsjednik Manuel Zelaya
, koji je svrgnut s vlasti nakon vojnog udara i u egzilu je, novinarima je kazao kako raspolaže informacijama prema kojima je ozlijeđeno više do 150 osoba, a 50 ih je ranjeno.

On je najavio kako će se u četvrtak vratiti u domovinu, nakon što se u srijedu obrati Općoj skupštini UN-a u New Yorku. "Vraćam se u Tegucigalpu. Još sam izabrani predsjednik i namjeravam završiti svoj mandat", rekao je novinarima.

Vojska je zbacila Zelayu u prvom državnom udaru u Srednjoj Americi nakon hladnog rata jer njegovu namjeru da raspiše referendum o ukidanju ograničenja broja predsjedničkih mandata nisu prihvatili honduraški parlament i vrhovni sud.

Honduraški ustav dopušta samo jedan četverogodišnji predsjednički mandat. Zelayi on završava u siječnju sljedeće godine.

Državni udar u Hondurasu osudile su Sjedinjene Države, UN i države Latinske Amerike.

Ovo je najveća politička kriza u Srednjoj Americi od američke invazije na Panamu 1989. godine. Honduras je bio stabilna demokratska zemlja otkako je početkom 80-ih godina završila vladavina vojnog režima.