kartum

U Sudanu sedam mrtvih u gušenju prosvjeda protiv državnog udara

18.01.2022 u 07:18

Bionic
Reading

Organizatori prosvjeda u glavnom gradu Sudana Kartumu najavili su dvodnevne štrajkove i građansku neposlušnost nakon što su sigurnosne snage u ponedjeljak upotrijebile pucnjavu i suzavac kako bi rastjerale prosvjed protiv puča, a liječnici su rekli kako je ubijeno sedam ljudi

To je jedan od najkrvavijih dana otkako su prodemokratske skupine započele kampanju anti-vojnih prosvjeda nakon državnog udara 25. listopada te prijeti produbljivanjem jaza između vojne vlasti i velikog prosvjednog pokreta.

Sigurnosne snage ispalile su salve suzavca dok su sprječavale tisuće prosvjednika da napreduju prema predsjedničkoj palači u Kartumu, rekao je Reutersov svjedok.

Također su koristile bojevo streljivo i šok granate, rekao je Središnji odbor sudanskih liječnika, skupina liječnika pridruženih protestnom pokretu koja je izvijestila o sedam smrtnih slučajeva.

Velike mase redovito izlaze na ulice zahtijevajući civilnu vlast otkako je državnim udarom okončan vojno-civilni sporazum o podjeli vlasti koji je dogovoren nakon što je islamistički autokrat Omar al-Bašir pao tijekom ustanka 2019. godine.

Vojni čelnici u studenom su na dužnost vratili premijera Abdallu Hamdoka u pokušaju zaštite gospodarskih reformi, no on je ranije ovog mjeseca podnio ostavku.

Liječnici kažu kako su sigurnosne snage ubile najmanje 70 ljudi od puča.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je na Twitteru kako su Sjedinjene Države "zabrinute zbog izvješća o eskalaciji nasilja".

Napomenuo je kako pomoćnica državne tajnice Molly Phee i novi posebni izaslanik David Satterfield "kreću u Kartum te će ponoviti poziv sigurnosnim snagama da prekinu nasilje i poštuju slobodu izražavanja i mirnog okupljanja".

Civilne skupine pozvale su na dvodnevni opći štrajk i građanski neposluh počevši od utorka u znak prosvjeda protiv najnovijeg nasilja. Odbori za otpor koji organiziraju prosvjede u Kartumu i susjednim gradovima Omdurmanu i Bahri, pozvali su ljude da zabarikadiraju lokalne ulice.

Ujedinjeni narodi prošlog su tjedna započeli konzultacije kako bi pokušali prekinuti zastoj u pronalasku rješenja između vojnih vlasti i prodemokratskih civilnih skupina te pokušali spriječiti rizik daljnje nestabilnosti.