poginuli prosvjednici

Sve teža situacija u Sudanu: Premijer podnio ostavku, vlast ostaje u potpunosti u rukama vojske

02.01.2022 u 23:11

Bionic
Reading

Premijer Abdallah Hamdok, civilni predstavnik sudanske tranzicije, objavio je u nedjelju navečer da podnosi ostavku nakon još jednog smrtonosnog dana u zemlji u kojoj sada preostaje samo vojna vlast.

"Trudio sam se što sam bolje mogao spriječiti zemlju da ne potone u katastrofu, a danas je na opasnoj prekretnici koja prijeti njezinoj opstojnosti", rekao je.

Upozorio je na rascjepkanost političkih snaga i na sukobe njezine civilne i vojne sastavnice u procesu tranzicije.

"Unatoč svemu što je učinjeno kako bi se postigao konsenzus (...) to se nije dogodilo", istaknuo je obraćajući se naciji.

Dvojica prosvjednika protiv vojne vlasti u Sudanu ubijena su u nedjelju u Khartoumu u prosvjednoj povorci u kojoj su ponovo sudjelovale tisuće ljudi unatoč potpunom prekidu komunikacija i raspoređivanju velikog broja naoružanih vojnika.

Broj ubijenih prosvjednika nakon puča generala Abdela Fattaha al-Burhana 25. listopada popeo se na 56.

Prigradska naselja su već nekoliko dana odsječena od Khartouma kontejnerima postavljenim na mostovima preko Nila.

Masovni prosvjedi izbili su nakon vojnog udara u listopadu i nastavljeni nakon dogovora u studenom kada je vojska vratila premijera Abdallu Hamdoka koji je bio u kućnom pritvoru.

Prema ugovoru koji je potpisao s vojnim čelnikom generalom Abdelom Fattahom al-Burhanom, Hamdok se obvezao predvoditi civilnu vladu tehnokrata u tranzicijskom razdoblju.

Tranzicija prema demokraciji bila je dogovorena nakon svrgnuća Omara al-Bašira 2019. godine čime su završena tri desetljeća njegove autokratske vladavine.