BUDIMO LJUDI!

U subotu Zagreb maršira za solidarnost s izbjeglicama i otvorenu Europu

11.11.2015 u 12:42

Bionic
Reading

U znaku solidarnosti prema izbjeglicama, ali i ostalima koji bježe od društvenih nepravdi Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) i Inicijativa Dobrodošli! u subotu točno u podne na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma organiziraju 8. Marš solidarnosti: Za otvorenu Europu!

U vrijeme kada se sve više žica gradi oko država članica Europske unije, Mreža antifašistkinja Zagreba i Inicijativa Dobrodošli! pozivaju građane da se pridruže skupu podrške izbjeglicama, daju svoj glas za humanu, solidarnu i otvorenu Europu i izraze neslaganje s trenutačnom politikom europskih institucija i vlada, poručili su.

Podsjećaju da su migracije ljudi koji bježe iz ratom zahvaćenih područja od siromaštva, nasilja i drugih nepravdi postali naša svakodnevica. Europska unija na taj fenomen migracijskih kretanja već dugi niz godina odgovara sve većom kriminalizacijom zatvarajući svoje granice i gradeći neprobojnu Tvrđavu Europu.

Zatvaranje granica ne može biti odgovor na trenutačnu situaciju, pogotovo dok se istovremeno provode opasne politike koje između ostalog i ekonomski destabiliziraju područja pogođena tim politikama.

'Vrijeme je da se njezini zidovi sruše i da Europa postane utočište za sve, u skladu s njezinim proklamiranim temeljnim vrijednostima!' solidarno upozoravaju iz Mreže antifašistkinja i Inicijative Dobrodošli!.

Sve koji žele živjeti u humanoj, solidarnoj i otvorenoj Europi koja nudi uvjete za dostojanstven život za sve, pozivaju da se pridruže Maršu solidarnosti i tako izrazite podršku izbjeglicama te neslaganje s trenutačnom politikom europskih institucija i vlada.

Skup podrške izbjeglicama i otpora dizanju ograda počinje na Trgu žrtava fašizma s kojeg će se krenuti prema Tomislavcu i oko 15 sati Marš solidarnosti završit će na Trgu Europe. Na svakom od tih punktova održat će se govori i zahtjevi aktivista prema institucijama i vladama.