BRUXELLES

U srijedu sastanak Rehna, Jandrokovića i Žbogara

26.05.2009 u 13:37

Bionic
Reading

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn sastat će se u srijedu u Bruxellesu s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, prvi put nakon što su obje zemlje odgovorile na njegov konačni kompromisni prijedlog za rješenje graničnog spora i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora, potvrdila je u utorak Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy

BRUXELLES - 'Mogu potvrditi da će se sastanak održati u srijedu prije podne', rekla je Nagy.

Zadnji Rehnov prijedlog, koji je iznio na posljednjem sastanku s ministrima vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom 22. travnja, Hrvatska je prihvatila 8. svibnja u obliku u kojem je ponuđen.

Slovenija je odgovorila tek prošli tjedan, ali svoj pristanak uvjetuje prihvaćanjem njezinih dopuna, koje mijenjaju samu bit prijedloga koji je Hrvatska prihvatila bez ikakvih dopuna.

Po slovenskim medijima, Ljubljana u svojim dopunama traži teritorijalni pristup otvorenom moru, pri čemu je osnovni zahtjev da se u arbitražu uključi 'načelo pravičnosti' (ex aequo et bono).

Po Rehnovu prijedlogu granično pitanje između dviju zemalja rješavalo bi se pred ad hoc arbitražnim sudom. Graničnu crtu na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije određivao bi peteročlani arbitražni sud u skladu s međunarodnim pravom. Po jednog člana odredile bi Hrvatska i Slovenija, a preostala tri člana dvije bi zemlje odredile zajednički. Ako se ne mogu dogovoriti, preostala tri člana imenovao bi predsjednik Međunarodnog suda pravde. Režim uporabe pomorskih područja i kontakta Slovenije s otvorenim morem rješavao bi se po međunarodnom pravu, načelu pravičnosti (equity) i u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Iza Rehnova prijedloga stala je i predsjednička trojka - Francuska, Češka, Švedska - a dobio je nepodijeljenu potporu i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a 27. travnja u Luxembourgu.

Prema izvorima iz češkog predsjedništva, novi sastanak predsjedničke trojke ne treba očekivati prije izbora za Europski parlament, koji se u Sloveniji održavaju 7. lipnja.

Hrvatski premijer Ivo Sanader i šef diplomacije Jandroković izjavili su u ponedjeljak da Hrvatska neće prihvatiti nikakve izmjene i dopune najnovijeg Rehnova prijedloga.

"Ono što znamo iz medija, ali ne znamo još službeno, jest da su Slovenci tražili neke amandmane. Mi na amandmane ne pristajemo", rekao je Sanader te dodao da dvjema stranama taj prijedlog i nije bio predstavljen tako da bi se na njega mogli predlagati amandmani, već na načelu 'uzmi ili ostavi'.

'Hrvatski je sabor na prijedlog svih stranaka to prihvatio, mi na toj poziciji stojimo i očekujemo da nas povjerenik Rehn izvijesti o slovenskom odgovoru. Pozivam još jedanput slovensko državno vodstvo da deblokira hrvatske pregovore, jer smo izgubili šest mjeseci', istaknuo je Sanader odgovarajući na pitanja novinara u sklopu 4. konvencije hrvatskih izvoznika.

Ministar Jandroković je također bio izričit i poručio da 'Hrvatska neće prihvatiti nikakve izmjene i amandmane na taj dokument'.