Ana Brnabić

U Srbiji potvrđen peti slučaj zaraze: Situacija je ozbiljna, ali je pod kontrolom i nema mjesta panici

10.03.2020 u 23:50

Bionic
Reading

Državni vrh Srbije sastat će se u srijedu kako bi utvrdio nove preventivne mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, najavila je u utorak navečer srbijanska premijerka Ana Brnabić, na dan kad je Ministarstvo zdravlja priopćilo da je u Srbiji potvrđen i peti slučaj koronavirusa

„Situacija je ozbiljna, ali je pod kontrolom i nema mjesta panici“, izjavila je u utorak Brnabić za TV Prva i pozivajući na pribranost najavila za srijedu razgovore najviših državnih dužnosnika o novim mjerama prevencije. Nije isključila ni mogućnost zatvaranja škola.

„Razgovarat ćemo i o zatvaranju škola ako postoji bilo koji razlog“, rekala je Brnabić, najavljujući da će to uslijediti „ako bude preporuka stručnih službi“.

„Nemojmo primijenjivati mjere samo da bi netko rekao da se mjere primijenjuju“, istaknula je Brnabić uoči sutrašnjeg sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrima zdravlja Zlatiborom Lončarom i prosvjete Miladinom Šarčevićem, kao i s predstavnicima zdravstvenog sektora.

Komentirajući današnje mjere vlade o zabrani ulaska u Srbiju strancima iz epidemijom ugroženih područja i zemalja, Brnabić je istaknula da će se njihova primjena mijenjati sukladno promjeni epidemiološke situacije s korona virusom u regiji i svijetu.

U Srbiji je u utorak do 18 sati potvrđeno ukupno pet slučajeva koronavirusa, jedan više nego u utorak ujutro, objavilo je ministarstvo zdravlja.

Do utorka u 18 sati u nacionalnom referentnom laboratoriju "Torlak" testirano je ukupno 117 osoba, a od osam ujutro do 18 sati testirani su uzorci devet osoba od kojih je jedan bio pozitivan, uz osam negativnih.

Vlada Srbije u utorak je privremeno zabranila ulazak u zemlju stranim državljanima koji dolaze iz područja značajno ugroženih koronavirusom  - Italije, provincija Kine, Južne Koreje, Irana, te dijelova Švicarske.

Usvojena je i „preporuka za striktno poštivanje zabrane putovanja zaposlenih u sustavu zdravstvene i socijalne zaštite u Republici Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom Covid-19 kao i žarištima epidemije“.

Vlada je naglasila da se poštuju upute Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), te preporuke domaćih epidemiologa „koji su se desetljećima obučavali za ovakve epidemiološke okolnosti", te da su „pojedini od njih imali i osobno iskustvo u postupanju u sličnim situacijama“.

Vlada Srbije pozvala je sugrađane da „isključivo prate savjete struke“, a dalje postupanje bit će, kako se navodi, sukladno novim saznanjima i preporukama WHO-a, uz obavjesti i upute javnosti za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim organima i institucijama.