slučaj iz kb dubrava

Dva sata je sjedio u čekaonici i kašljao, a potom rekao da možda ima koronavirus. Šef HZJZ-a smatra da nije zaražen

10.03.2020 u 23:42

Bionic
Reading

Zbog sumnje na koronavirus zatvoren je hitni odjel KB Dubrava. Osoba je sama došla na hitni odjel sa simptomima bolesti te je iz mjera predostrožnosti zatvoren čitavi odjel, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš. Muškarac koji je pokazivao simptome tipične za gripu, prebačen je u Infektivnu kliniku 'Dr. Fran Mihaljević' gdje će mu uzeti bris i testirati ga na koronavirus

Bude li nalaz pozitivan, uslijedit će temeljita dezinfekcija kompletnog hitnog prijema u KB Dubrava.

Kako je izvijestio HRT, liječnica obiteljske medicine iz Sesveta bolesnog je muškarca uputila u KB Dubrava. On prilikom dolaska nije rekao da je možda zaražen koronavirusom. U čekaonici je bio oko 2 sata i tom prilikom kašljao. Tek po ulasku u ordinaciju rekao je kako je možda riječ o koronavirusu. Uslijedila je reakcija osoblja.

Zasad svi koji su bili na hitnom odjelu u KB Dubrava ne smiju van. Za pretpostaviti je da će osoblje ići u samoizolaciju, a još se ne zna što će biti s pacijentima iz čekaonice.

'Čovjek je došao sa simptomima pneumonije. I sama teška upala pluća, bez obzira je li čovjek bio u kontaktu s osobama koje su došle iz zaraženih područja i je li i sam bio u tim područjima, predstavlja sumnju. Taj čovjek nije nigdje putovao i naša je pretpostavka da on neće biti pozitivan. Sad trebamo napraviti test, ali s dosta velikom vjerojatnošću možemo reći da taj čovjek nije zaražen', rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u emisiji Otvoreno na HRT-u, iznoseći nove podatke o ovom slučaju.

Situacija u KB Dubrava dodatno se, kako neslužbeno doznaje HRT, zakomplicirala jer je u čekaonici sa spomenutim muškarcem bio pacijent koji ima zapetljaj crijeva i životno je ugrožen. Liječnici su odlučili, unatoč potencijalnom riziku, da će operaciju napraviti kako bi pacijentu spasili život. Pacijent će nakon operacije bit smješten u izolaciju u posebnu sobu.

  • +2
KBC Dubrava koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL