preprodaja novorođenčadi

U Srbiji dokazan prvi slučaj otmice beba iz rodilišta nakon 40 godina; Mlađan: Znam čiji sam

01.10.2021 u 09:25

Bionic
Reading

Poslije desetljeća sumnji kako su se u rodilištima na području bivše Jugoslavije krale bebe, jedan slučaj star 40 godina je, čini se, rasvijetljen

Mlađan Radivojević iz Aleksinca prvi je uspio dokazati na sudu da je otet iz rodilišta Opće bolnice u Kruševcu prije 40 godina i predan obitelji koja nije imala djece, javlja B92.

U pravnu bitku krenuo je prije četiri godine s Udrugom za istinu i pravdu o bebama. Podnio je kaznenu prijavu da je otet, a u Kruševcu se u četvrtak pojavio s biološkom sestrom i DNK analizom koja to potvrđuje.

Sve se događalo 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Prema podacima Udruge za istinu i pravdu o bebama, u Srbiji je u posljednjih 40 godina u rodilištima lažno proglašeno mrtvim između 6.000 i 10.000 novorođenčadi. Majkama je rečeno da su im bebe umrle iako su imale apgar 10. Nije im bilo dozvoljeno da ih vide nakon smrti, niti su im mogle pokopati. Svima je rečeno da je to posao bolnice. Dokaze da im je novorođenče umrlo kao i zbog čega nisu dobile. 

Roditelji koji se bore da pronađu svoju djecu tvrde da imaju dokaze da su njihove bebe proglašavane mrtvima i preprodavane na crnom tržištu.

Kao dokaze su dostavljali dokumentaciju ili činjenicu da nisu dobili papire, a pogotovo potvrde o smrti za svoju djecu. U pogrebnim tvrtkama nema evidencije da su njihove bebe sahranjene ili kremirane na grobljima, dok za ostalu mrtvorođenčad postoje zapisi.

Među dokazima su i nepotpuna medicinska dokumentacija u bolnicama i matičnim službama o njihovoj djeci.

Mlađan je posumnjao na to da je posvojen kada se oženio jer mu se izvod iz matične knjige rođenih nije slagao s podacima roditelja. Sada je uz pomoć analize DNA pronašao svoje biološke roditelje.

'Imam sestru, majku i brata. Znam čiji sam', rekao je Mlađan.