NAKON KULTURE NA REDU JE SPORT

[FOTO] U Splitu večeras utakmica s 15 tisuća ljudi, nazire se rješenje gnjavaže: Država će plaćati antigenska testiranja?

22.07.2021 u 14:06

Bionic
Reading

Večerašnja nogometna utakmica između Hajduka i kazahstanskog kluba Tobol na splitskom Poljudu, u sklopu kvalifikacija za Konferencijsku ligu UEFA, bit će najmasovniji sportski događaj u Hrvatskoj od početka pandemije koronavirusa. Očekuje se između 10 i 15 tisuća gledatelja, a neke optimistične procjene idu i do 20 tisuća

Dva sata ranije, također na Poljudu, upriličit će se svečano otvaranje parka 'Za sva vrimena' udruge Naš Hajduk: ondje je, u sklopu projekta otkupa dionica kluba kojim je u pet godina prikupljeno više od 17 milijuna kuna, u park upisano preko tisuću imena donatora koji su već dosegnuli svotu od 7,5 tisuća kuna.

I utakmica i otvorenje parka odvijaju se po covid-režimu, što znači da je za dolazak potrebno imati potvrdu s podacima o cijepljenju, preboljenju ili PCR testiranju u protekla tri dana. Ulaz je otvoren i za posjetitelje koji su obavili brzi antigenski test u proteklih 48 sati, pa je na više punktova u gradu - ali i u Podstrani, Makarskoj i drugim dijelovima Dalmacije - u srijedu i četvrtak zabilježena gužva, u svakom trenutku nekoliko stotina ljudi čekalo je testiranje.

Njega obavlja Nastavni zavod za javno zdravstvo, ali i više privatnih tvrtki. Konkurencija je učinila svoje pa je i cijena pala: umjesto donedavnih 150 kuna, za ovu priliku antigenski testovi stoje tek osamdeset kuna. Nastavni zavod za javno zdravstvo daje dodatni popust građanima koji su primili tek jednu dozu cjepiva i još uvijek ne zadovoljavaju uvjete za covid-potvrdu, a njih će testiranje stajati 50 kuna.

  • +2
Testiranje navijača uoči utakmice Hajduk - Tobol Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Kako je Ministarstvo kulture prošlog tjedna sklopilo sporazum s Hrvatskom glazbenom unijom i do konca kolovoza će izdvojiti pet milijuna kuna za antigensko testiranje posjetitelja ljetnih glazbenih događanja, postavlja se logično pitanje: je li država to mogla učiniti i sa sportskim manifestacijama? I one su se u proteklih godinu i pol odvijale bez publike, pa su brojni organizatori također na rubu financijskog sloma.

U brojnim europskim državama, uostalom, antigenska testiranja za građane potpuno su besplatna i masovno se provode, nevezano uz javna događanja.

Iz Ministarstva turizma i sporta za tportal uopćeno su odgovorili na ovu temu. 'Vodeći računa o natjecanjima koja su trenutačno u tijeku te sukladno interesu i potrebama, dogovaramo sa sportskim savezima financiranje troška antigenskog testiranja gledatelja na sportskim događanjima, ali ovim putem ponovno ističemo kako je najučinkovitije rješenje navedenog problema cijepljenje i jedini siguran put povratku normalnog funkcioniranja sporta i života uopće', službeni je odgovor ovog ministarstva, uz dodatak da je u prethodnoj godini osigurano financiranje svih javnih potreba u sportu usprkos pandemiji, kao i nastupi hrvatskih sportaša na međunarodnim natjecanjima, potpora za očuvanje radnih mjesta i pomoć nacionalnim savezima u iznosu od 20 milijuna kuna.

Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, koji bi na skupštini idućeg tjedna trebao biti izabran i za predsjednika, nešto je konkretniji. Za tportal je potvrdio da se s Ministarstvom upravo vode razgovori na ovu temu.

'U kontaktima smo i vjerujemo da ćemo postići dogovor. U našem je interesu da se utakmice odigravaju pred publikom i želimo olakšati život i klubovima i navijačima. Nadamo se da će problem biti riješen već idućeg tjedna i da će za susrete domaće lige, kao i za nastupe naših klubova u europskim natjecanjima, antigenska testiranja navijača biti besplatna', otkrio je Kustić za tportal.

Slična mjera se dakako predviđa za natjecanja u ostalim sportovima.