semafor

Objavljena nova koronakarta Europe: Hrvatska obala i dalje u narančastom; iz zelenog ispada sve više regija

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 22.07.2021 15:10
  • Objavljeno 22.07.2021 u 13:41
tportal

Izvor: ECDC / Autor: Pixsell/ECDC

Na novoj karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), od čije objave svi strepe, Hrvatska je i dalje u narančastom

ECDC prati 14-dnevnu incidenciju novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika i postotak pozitivno testiranih osoba, a prema tim je kriterijima priobalni dio Hrvatske prikazan u narančastoj boji. Kontinentalna Hrvatska je i dalje u zelenome.

Za razliku od prošlog tjedna, gotovo cijela Francuska prešla je iz zelene u narančastu. Prošlog tjedna pak Italija je bila cijela zelena, no danas više nije.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ECDC

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) predviđa nagli porast zaraza koronavirusom u Europi zbog širenja delta-varijante.

Na temelju prognoza za zemlje Europskog gospodarskog prostora (EEA), agencija sa sjedištem u Stockholmu očekuje da će broj slučajeva u regiji porasti na 662,9 novih zaraza na 100.000 stanovnika u prvom tjednu kolovoza.

Karta objavljena prije tjedan dana

Karta objavljena prije tjedan dana

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ECDC

Područje EEA obuhvaća 27 članica EU-a, Norvešku, Island i Lihtenštajn.

Sedmodnevna stopa incidencije iznosila je 89,6 prošli tjedan, što je posljedica porasta zaraza u prethodna dva tjedna, pokazuje najnovije izvješće ECDC-a o koronavirusu.

Do kraja tjedna bi na području EEA-e moglo biti 144,6 novih zaraza na 100.000 stanovnika, pokazuje izvješće. Nakon toga bi incidencija naglo porasla na procijenjene vrijednosti od 262,2 i 420,4, pa i na 622,9 idućih tjedana.

'Očekuje se da će se trenutačno kontinuirano pogoršanje epidemiološke situacije u mnogim zemljama nastaviti zbog naglog porasta delta-varijante', dodaje se u izvješću.

Najnoviji porast zaraza zabilježen je među mlađim dobnim skupinama. Broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih s Covidom-19 u posljednje vrijeme je sveukupno stabilan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!