ubrzavanje procesa

U Splitu se otvara drive in testiranje na koronavirus

11.11.2020 u 15:30

Bionic
Reading

U gradskoj luci u Splitu otvara se mjesto za drive in testiranje na covid-19, a uskoro bi u Nastavni zavod za javno zdravstvo trebali stići i brzi genski testovi, doznaje se od ravnateljice tog zavoda Željke Karin

Rekla je da im i dalje dolazi na testiranje oko 900 pacijenata na dan te je potvrdila da im ne radi jedan od dva PCR uređaja. Unatoč takvoj nepredviđenoj situaciji, i dalje odrađuju sve kao i do sada, s tim da su produžili radno vrijeme tako što su uveli treću smjenu. Do sutra bi uređaj trebao biti popravljeni, a posao zbog toga ne trpi jer se svi uzorci obrade te svi testirani dobivaju nalaz u roku od 24 sata.

Dr. Željka Karin je najavila da će se uskoro u splitskoj luci otvoriti drive in testiranje koje bi trebalo malo rasteretiti redove u bolnici i u županijskome Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Ovih bi dana trebali dobiti brze genske testove koje će najprije trebati validirati, rekla je i dodala da će se ti testovi raditi u zatvorenim kolektivima kojim je važan brzi nalaz.

"Ti testovi vrijede za osobu koja ima izraženu kliničku sliku da bissmo vidjeli je li pozitivna. Negativan nalaz ništa ne govori, odnosno nije relevantan. To ćemo koristiti ondje gdje imamo veći broj ljudi s kliničkom slikom kako bismo odmah mogli staviti sve osobe u samoizolaciju, no rutinski se to nigdje ne radi osim na populacijskoj razini kao što je radila Slovačka", objasnila je Karin.

Ponovila je kako se stanovnici Splitsko-dalmatinske županije za testiranje mogu naručiti online ili preko liječnika obiteljske medicine, a mjesta na kojima se obavljaju testiranja su splitski KBC na Križinama i Nastavni zavod za javno zdravstvo, a za dva tjedna i splitska luka.

Osim u Splitu, testiranja se obavljaju u Vrgorcu, Imotskome, Makarskoj i Sinju ta na otocima Hvaru, Braču i Visu.

Za epidemiološku situaciju u županiji predstojnik Klinike za infektivne bolesti dr. Ivo Ivić je rekao da su danas zadovoljavajući brojevi s kojima se zasad mogu nositi i da se situacija - ako se takav trend nastavi - moći dobro kontrolirati. Isplanirali su sve i za veći broj bolesnika te u roku od jednog dana mogu aktivirati dodatnih 30 do 40 kreveta.

"Još nismo popunili kapacitete, ali smo spremni za dodatno povećanje. Trenutno imamo 170 kreveta, ako bude potrebe, širit ćemo se unutar Križina. Epidemija više ne ide onim tempom kakvim je išla prethodna dva tjedna. To se vidi po broju novootkrivenih slučajeva u zemlji. Postigao se neki plato i to nije zato što se virus promijenio. Toga moramo biti svjesni", rekao je, dodajući kako vjeruje da su mjere dale rezultate.

Za novo cjepivo protiv koronavirusa Ivić je rekao kako je to savršena stvar te da će se njegova učinkovitost postići tek kada se procijepi dovoljno ljudi. Istaknuo je kako ćemo i sljedećih šest mjeseci činiti sve što i sada, a to je zaštita, manja okupljanja i sprječavanje širenja bolesti gdje god je moguće. Na pitanje što misli o adventskim okupljanjima, odgovorio je da će biti bolje što ih bude manje te da se treba strogo pridržavati mjera.

"Život je nemoguće zaustaviti, zatvaranje se može jednom napraviti i više nikada. Mislim, to onda mora zaista značiti da se priprema katastrofa", zaključio je Ivić.