teška situacija

Prosvjedi u Ukrajini protiv novih anitikoronavirusnih mjera

11.11.2020 u 14:58

Bionic
Reading

Gotovo 2000 ljudi prosvjedovalo je u srijedu ispred sjedišta vlade u Ukrajini protiv mogućih novih ograničenja povezanih s pandemijom koronavirusa koje bi dovele brojne trgovine u težak položaj

Ukrajinske vlasti, suočene su, kao i mnoge druge zemlje s ubrzanjem epidemije covida-19 i zato planiraju vikendom zatvoriti sve trgovine koje ne prodaju nužne namirnice, o ostaviti otvorene samo prehrambene i ljekarne.

Ta nova ograničenja bi mogla stupiti na snagu u srijedu, navela je vlada.

Prosvjednici okupljeni u Kijevu, većinom djelatnici restorana i kinodvorana glavnog grada, nosili su transparente na kojima je pisalo "Pustite me raditi", "Bez posla, bez poreza".

Dmitro Derkašh, suvlasnik lanca kinodvorana Planeta Kino, objasnio je da 80 posto prihoda ovisi o projekcijama tijekom vikenda.

"Za nas je apsurdno raditi samo radnih dana. Vjerojatno ćemo morati zatvoriti lanac dvorana i otpustiti zaposlene", rekao je telefonom za AFP.

Ukrajinska European Business Association također je ocijenio da "takve mjere mogu naštetiti poduzetnicima".

"Nadamo se da će se glasovi poduzetnika čuti jer zemlja nije sposobno izdržati strogu karantenu, ili ćemo se ove zime morati suočiti s krizom i zaleđenim gospodarstvom", napisala je udruga u priopćenju.  

Ukrajina je jedna od najsiromašnijih zemalja Europe i jako ovisi o pomoći zapadnih vjerovnika. 

Vlasti su izvijestile da u zemlji ima više od 480.000 zaraženih koronavirusom, a umrlo je više o 8900 oboljelih. Ministarstvo zdravlja ocijenilo je da najgore tek dolazi.