prvi koraci

U Splitu pali prvi otkazi: Puljak smijenio zaposlenika jer mjesecima nije bio u Hrvatskoj, a službeno je na bolovanju

22.08.2022 u 13:47

Bionic
Reading

Baš kao što je i prije desetak dana najavio gradonačelnik Splita Ivica Puljak povukao je prve poteze, otpušten je radnik koji nije dolazio na posao zbog čega mu je prekinut ugovor o radu

"Neradnicima koji ne žele raditi, a dana im je prilika - dat ćemo otkaz", poručio je Puljak prije desetak dana na sjednici Gradske skupštine.

On se osam dana nije pojavio na poslu pa prema zakonu njemu prestaje ugovor o radu", rekao je Puljak na konferenciji za novinare. Podsjetio je da ugovor o radu prestaje ako se pet dana ne dolazi na posao, ali se sačekalo još nekoliko dana kako bi bili sigurni da djelatnik ne dolazi na posao.

Na upit je li slučajnost da se radi članu HGS-a, Puljak je odgovorio kako uopće ne zna radi li se o članu HGS-a. "Ako jest član - to je slučajnost", ustvrdio je.

Taj djelatnik, nakon što se saznalo da osim što ne dolazi na posao nije ni u Hrvatskoj, tražio je sporazumni raskid ugovora o radu, ali Gradska uprava nije na to pristala jer bi iskoristio još neke pogodnosti.

Puljak je izvijestio kako je službenica koja je potvrđivala karticu umjesto otpuštenog djelatnika kažnjena zbog teže povrede službeničke dužnosti.

Otišao iz Hrvatske, a prisustvovao liječničkom pregledu radi bolovanja

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević kaže kako je Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) dostavljena informacija da je taj djelatnik napustio Hrvatsku još 28. svibnja i nije se vraćao, pa je nejasno kako je početkom lipnja i kolovoza prisustvovao liječničkom pregledu u Hrvatskoj radi bolovanja.

"Očekujemo reakciju HZZ-a i njegove inspekcije te koje će konsekvence snositi doktorica koja mu je to omogućila", poručio je Ivošević.

Puljak je ocijenio kako su lažna bolovanja rak rana društva i izvijestio da neće nikoga zapošljavati na mjesto otpuštenog djelatnika. Gradska uprava ima 397 radnika, a kroz sistematizaciju ćemo vidjeti optimalan broj, najavio je.

"Za one koji žele iskorištavati sustav i ne žele svojim radom davati doprinos - naći ćemo načina da očistimo Gradsku upravu i tvrtke od takvih ljudi" poručio je Puljak.

Pritom je odbacio spekulacije da se radi o "političkoj odmazdi" istaknuvši da želi zaštiti radnike od neradnika i vratiti povjerenje u javnu upravu, a za većinu djelatnika Gradske uprave niti ne zna kojoj političkoj opciji pripadaju.

  • +6
Sjednica Gradskog vijeća Splita, 11.08.2022. Izvor: Cropix / Autor: Joško Ponoš