SRAMOTA U CRKVI

U Splitu održana misa za Antu Pavelića!

28.12.2011 u 18:32

Bionic
Reading

Kako to već nalaže tradicija, i ove godine se u Splitu misom zadušnicom obilježila godišnjica smrti ustaškog poglavnika Ante Pavelića

Za razliku od prijašnjih godina, kada su se mise zadušnice za ustaškog poglavnika održavale u crkvi sv. Dominka na splitskom Pazaru, ove godine se misa održavala u crkvi sv. Josipa na Mertojaku. Podsjetimo da je te mise održavao Luka Prcela, a sada je u sv. Dominiku pater Jozo Ćirko koji ne održava takve mise, ali je deklarirani homofob. Crkva na splitskom predjelu Mertojak je dio 'duhovnog prstena' oko Splita koji je izgrađen na inicijativu nadbiskupa Marina Barišića, a riječ je o desetak betonskih hangara razasutih po predgrađima. Misu je predvodio don Vjenceslav Kujunđić

Današnja misa u crkvi sv. Josipa za poglavnika Antu Pavelića koji je prodao Dalmaciju talijanskim fašistima izazvala je zapažen interes njegovih obožavatelja, najmanje dvije stotine. Za razliku od uobičajenih misa na kojima prevladavaju žene srednje i starije dobi, danas su većina bili muškarci. Dio njih su dobro poznata lica s prosvjednih skupova za Gotovinu ili Norca. Između ostalog, informacije o misi su cirkulirale i društvenim mrežama.

Župnik koji je vodio misu je rekao da se danas baš i ne može slaviti što se hoće, te zavapio: 'Kako je počelo, doći će dan kada nećemo moći spomenuti ni Franju Tuđmana.' Nastavak mise je bio uobičajeni obred mise zadušnice, čitanje odlomaka iz Biblije, sa ponekom opaskom župnika. 'Gospodine naš, ne gledaj naše grijehe, nego našu vjeru' jedan je od naglašenih citata danas u crkvi sv. Josipa.

Premda ne treba dvojiti da crkveni dužnosnici imaju pravo držati misu za koga hoće, bizarno je da se to događa u Splitu, gradu koji je Pavelić ne trepnuvši, predao na milost i nemilost brutalnim talijanskim fašistima i na taj način isprovocirao najsnažniji antifašistički otpor i partizanski pokret u ovom dijelu Europe.