najviše u hrvatskoj

U Splitsko-dalmatinskoj županiji smješteno više od 1.500 izbjeglica iz Ukrajine, najveći problem je što nema tko čuvati djecu

29.03.2022 u 11:05

Bionic
Reading

Najviše ukrajinskih izbjeglica, koje su zbog ruske invazije prebjegle na područje Hrvatske, smješteno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 1543 od kojih su 42 posto djeca, doznaje se u utorak iz te županije

Župan Blaženko Boban izjavi je Hini da su te raseljene osobe smještene po privatnim apartmanima i smještajima, iako ima i onih koje su zbrinuli rodbina i prijatelji koji žive ili su živjeli u županiji, a neki od njih su ranije ovdje poslovali.

Boban je naveo kako je već sad u sustav obrazovanja uključeno više od 60 ukrajinske djece koja pohađaju nastavu širom županije, a obavljeni su i razgovori za upis u dječje vrtiće.

"S obzirom da se u tom slučaju radi o manjoj djeci koja se malo teže asimiliraju unutar predškolskih ustanova, vrlo brzo ćemo pokrenuti okupljalište te djece s obzirom da među tim raseljenim osobama ima puno njih koje su odgajateljice po struci i one bi se tu zaposlile i čuvale djecu", poručio je.

Ukrajinke se ne mogu zaposliti jer im nema tko čuvati djecu

Predsjednica Udruge za ukrajinsku kulturu u Dalmaciji "Cvit" Tatijana Pavliuk izjavila je Hini kako im je najveći problem sa predškolskom djecom jer nema mjesta u vrtićima, pa se žene iz Ukrajine ne mogu zaposliti s obzirom da im nema tko čuvati djecu.

Za četvrtak je najavila sastanak sa predstavnicima Crvenog križa, ali i istaknula kako na njega mora ići sa svojim djetetom jer ga nema kome ostaviti, što je i veliki problem sa kojim se susreću izbjegle Ukrajinke koje zato ne mogu posjećivati nadležne službe, tražiti posao, izvaditi potrebne dokumente. "Najugroženije su jer im je najteže", naglasila je Pavliuk.

"Vrtići su puni, privatnih skoro da nema. Među izbjeglima su žene koje su bile vlasnice vrtića u Ukrajini, dosta je i odgajateljica, ima i sedam pedagoga. Veliki nam je problem nedostatak vrtića, moram reći da imamo izvrsnu suradnju sa županom, dok grad ne surađuje. Za početak bi nam dobro došla barem radionica za djecu", kazala je.

Župan Boban još je rekao kako su u županiji osigurali su i učenje hrvatskog jezika za odrasle raseljene osobe, a uskoro u Zlatnim vratima započinje i prikazivanje ukrajinskih filmova te večeri ukrajinske poezije.

Pozvali su sve turističke djelatnike, ugostitelje, ali i druge privatne sektore kojima treba radne snage da se obrate Operativnom centru, koji je formirao Crveni križ uz županijski Stožer civilne zaštite, a gdje mogu dobiti sve informacije.

U Hrvatsku je do sada iz Ukrajine izbjeglo više od 10.500 osoba.

  • +37
Rat u Ukrajini: Kijev i okolica Izvor: Profimedia / Autor: Andrea Filigheddu/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia