ukupno 146

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 18 oboljelih, u karanteni i devet vojnika iz Knina

02.04.2020 u 14:34

Bionic
Reading

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od jučer je 18 novozaraženih koronavirusom te je ukupno zaraženo 146 osoba, a u karanteni na Duilovu je i devet vojnika iz Knina, istaknuo je Županijski stožer Civilne zaštite

U Splitu je osam novooboljelih, u Solinu četiri te po jedan u Trogiru, Podstrani, Hrvacama, Dugom Ratu, Makarskoj i Baškoj Vodi.

Ravnateljica županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin je rekla kako je među 146 oboljelih 38 zdravstvenih djelatnika.

U samoizolaciji su 2033 osobe, a među njima su 144 zdravstvena djelatnika. U splitskome KBC-u hospitalizirano je 40 bolesnika, među kojima je sedam na respiratoru, i to tri iz Dubrovačko-neretvanske županije, tri iz Šibensko-kninske i jedan iz Splitsko-dalmatinske županije.

'S obzirom na skok u broju oboljelih, moram naglasiti da se radi o oboljelima koji su bili u samoizolaciji, odnosno više od dvije trećine novooboljelih su osobe iz samoizolacije zbog kontakta s prije oboljelima. Ovaj skok smo očekivali, doduše voljeli bismo da je manji, ali smo očekivali da će nam ljudi iz samoizolacije oboljevati. Važno je reći da su oni u svojim kućama i nadamo se da se samoizolacija poštuje', rekla je Karin odgovarajući na pitanja novinara.

Donacije bolnici daju branitelji, manjine...

Župan Blaženko Boban je izvijestio da je u karanteni na Duilovu 13 osoba od kojih je devet vojnika iz Knina i svi su u dobrom zdravstvenom stanju.

Zahvalio je na mnogim donacijama koje su, kako je rekao, uplaćene na otvoreni račun splitske bolnice, a pritom je posebice istaknuo braniteljske udruge i nacionalne manjine.

'Sve nacionalne manjine s područja županije su se odazvale toj akciji i uplatile svoje doprinose, a neke su se dijelom odrekle i svojih godišnjih paušala koje primaju iz proračuna županije', rekao je Boban.

  • +12
Split: Policija i GSS upozoravju građane da drže razmak Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Zamjenik načelnika splitsko-dalmatinske Policijske uprave Marko Srdarević je izvijestio da su od početka primjene mjere samoizolacije obavili 2532 provjere i utvrdili da je u 151 slučaju osobe nisu poštovale. Rekao je da posljednji tjedan, kada na dan obave oko 300 provjera, imaju sve manje kršenja pa su u posljednja 24 sata imali samo dva kršenja te mjere, što pokazuje da su građani sve svjesniji

Kad je riječ o zabrani napuštanja prebivališta ili stalnog boravka, policija to provjerava na 27 stalnih i više od 15 povremenih točaka, a u posljednja 24 sata zabilježila je 61 slučaj u kojem su osobe pokušale napustiti mjesto prebivališta a da nisu imale propusnicu. Od 21. ožujka su kontrolirajući mjeru o strogom ograničavanju zadržavanja na ulicama i drugim javnim površinama imali više od 280 postupanja.

'Apelirao bi na građane županije i grada Splita da, unatoč najavljenoj lijepoj prognozi, za vikend ne izlaze u većem broju na mjesta na koja se inače izlazilo prije ove krize. Intenzivno ćemo provoditi mjere i biti prisutni na tim područjima da interveniramo kada bude potrebno', poručio je Srdarević i dodao da je zadovoljan što do danas u toj županiji nijedan policijski službenik nije zaražen koronavirusom.