koronavirus

U Španjolskoj 4.500 novooboljelih, tek slijedi vrhunac

23.03.2020 u 13:10

Bionic
Reading

Dok se Španjolska psihološki priprema za najteži tjedan od izbijanja koronavirusa u ponedjeljak je oboljelo dodatnih 4.500 stanovnika, čim je ukupan broj premašio 33.000, priopćila je španjolska vlada, a zdravstvene službe poručuju da vrhunac epidemije tek slijedi

Među novooboljelima je i prva potpredsjednica vlade Carmen Calvo. Zbog respiratorne infekcije zaprimljena je u bolnicu u Madridu. Još ranije su bile zaražene dvije ministrice.

Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je za vikend kako će broj oboljelih i preminulih porasti ovaj tjedan pa je pozvao 47 milijuna stanovnika da se psihološki i emotivno pripreme za novi „bolni val“.

Broj preminulih je s nedjelje na ponedjeljak porastao s 1.720 na 2.182 osobe. Zdravstveno osoblje nastavlja primati sve veći broj inficiranih osoba te poziva na hitno slanje dodatne zaštitne opreme. Dosad su uspjeli izliječiti 3.355 pacijenta.

'Još nije dosegnut vrhunac'

'Broj novozaraženih će se ublažavati, no još uvijek nismo dosegnuli vrhunac', rekao je u ponedjeljak šef zdravstvene službe Fernando Simón na konferenciji za medije. 'Mjere za sprečavanje su dobro uvedene i potrebno ih se pridržavati'.

Na pustim ulicama Madrida stanovnici sa zaštitnim maskama u tišini ulaze u trgovine s hranom, čekaju ispred ljekarni ili šeću pse. Policijski automoboli patroliraju provjeravajući pridržavaju li se mjera uvedenih prije osam dana.

U srijedu bi španjolski parlament trebao odobriti produženje izvanrednog stanja na dodatnih petanest dana, do 11. travnja.

U pokušaju da dodatno zaustavi širenje zaraze vlada od ponedjeljka brani većini stranaca slijetanje na aerodrome i ulaske u pomorske luke Španjolske tijekom idućih 30 dana.

U Španjolsku će smjeti ulaziti samo španjolski državljani, stranci koji žive ili rade u Španjolskoj, te zrakoplovno osoblje, prijevoznici tereta i roba, osoblje zdravstvenih službi, diplomati i članovi humanitarnih organizacija. Oni će nastaviti normalno putovati, dok će ostale osobe bit puštane ako dokažu potrebu za hitnim ulaskom zbog više sile.

Ova mjera je uvedna nekoliko dana nakon što je Španjolska zatvorila svoje kopnene granice s Portugalom i Francuskom za strance, u skladu odluci EU-a da se na 30 dana zatvore granice njenih članica. Režim na cestama, aerodromima i lukama sada će biti ujednačen.