SPORTAŠ U POLITICI

U slovenski parlament ulazi bivši hrvatski reprezentativac

27.08.2018 u 12:02

Bionic
Reading

Kadrovska rješenja u budućoj slovenskoj vladi dovest će u parlament jednog bivšeg nogometaša koji je osim za dva najbolja slovenska kluba nastupao i za zagrebački Dinamo

Sadašnji ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek osigurao je zastupničko mjesto u Mariboru, ali će istu izvršnu dužnost obavljati i u novoj vladi Marjana Šarca.

Zbog toga će u parlament ući Gregor Židan (52), drugi najuspješniji kandidat s liste stranke odlazećeg premijera Mire Cerara.

Taj bivši uspješni nogometaš i reprezentativac igrao je i za zagrebački Dinamo, a nastupio je i u prvoj neslužbenoj prijateljskoj utakmici hrvatske reprezentacije sa SAD-om 17. listopada 1990. u kojoj je Hrvatska pobijedila sa 2:1.

Židan je iz rodne Ljubljane 1990. godine došao u Zagreb, u NK Dinamo za koji igra do 1992. U Maksimiru je proveo dvije godine i odigrao 139 utakmica, od toga 48 prvenstvenih, a za modre je zabio dva pogotka.

Za slovensku je reprezentaciju od 1992. do 1996. odigrao 19 utakmica, a nakon završetka karijere u Olimpiji i Mariboru radio je kao trener mladih nogometaša.

Židan je ekonomski tehničar i nema političkog iskustva, a Stranci modernog Centra (SMC) Mire Cerara pristupio je u travnju.

  • +3
Slovenija Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Kandidiranje nekoć poznatih sportaša u Sloveniji nije neuobičajeno. Vjerojatno najuspješniju političku karijeru ostvario je nekadašnji košarkaš Peter Vilfan koji je niz godina bio vijećnik u ljubljanskom gradskom vijeću i zastupnik više stranaka u parlamentu.

Dosadašnjem premijeru Ceraru u gradnji političke karijere pomoglo je slavno ime oca, Miroslava Cerara, proslavljenog gimnastičara i olimpijskog pobjednika.