ukupno 80 umrlih

U Sloveniji sedam novih zaraza i jedna smrt oboljelog od Covida-19

24.04.2020 u 13:17

Bionic
Reading

U Sloveniji je na dnevnoj bazi zabilježeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom u zadnja 24 sata, a umrla je još jedna osoba, objavila je u petak slovenska vlada, dok se čekaju nalazi seroloških testova za procjenu o popuštanju restriktivnih mjera

Tijekom zadnja 24 sata obavljeno je 1315 testiranja. Ukupan broj osoba koje su do sada testiranjem potvrđene kao pozitivne na koronavirus iznosi trenutno 1373, od čega 609 muškaraca i 764 žene. Ukupan broj smrtnih slučajeva povećan je na ukupno 80.

Iz bolnica su u petak nakon oporavka otpuštena još četiri oboljela od Covida-19, a ukupno je do sada obavljeno 47.018 testova. Najviše hospitaliziranih od Covida-19 trenutno je u ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC), gdje je smješteno 30 oboljelih, od čega devet na intenzivnom odjelu, a nakon toga je najviše oboljelih u UKC-u Maribor. U mariborskoj bolnici je 29 bolesnika koji se liječe od Covida-19, od čega njih devet na intenzivnom odjelu te bolnice.

Slovenski epidemiolozi i dalje stoje kod ocjene da se epidemija postupno smiruje i da je stavljena pod kontrolu. O tome svjedoče krivulje novooboljelih i hospitaliziranih, koje se stabiliziraju ili su u padu. Zato se razmišlja o novim mjerama popuštanja restriktivnih mjera, posebno od početka svibnja, kad budu poznati rezultati serološkog testiranja između 1000 i 2000 stanovnika Slovenije iz 300 različitih krajeva, što će preciznije ukazati na razmjere epidemije i one koji su bolest već preboljeli.

Neke mjere popuštanja, objavila je vlada, uvest će se među ostalim već početkom idućeg tjedna pa se tako od utorka opet dopuštaju vjenčanja. Vjenčanjima u zatvorenim prostorima uz mladence će samo nazočiti matičar, a na otvorenom prostoru i kumovi, koji zadnjih nekoliko godina nakon zakonskih izmjena nisu neophodni. Svi će radi dolaska na vjenčanje po potrebi moći i prijeći granicu matične općine ako nemaju mogućnost vjenčanja u njoj.

Za idući mjesec postoje i nagovještaji o mogućem otvaranju nekih granica, ovisno od epidemiološke situacije u susjednim državama, ali po fazama. Ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izjavio je u petak na konferenciji za novinare da će se sredinom idućeg tjedna u Hrvatskoj sastati s hrvatski ministrom turizma Garijem Capellijem, vezano uz mogućnost dolaska Slovenaca koji imaju nekretnine u Hrvatskoj te dolaska hrvatskih turista u Sloveniju.

Sličan sastanak vezan na vrijeme kad je uobičajeno počinjala turistička sezona imat će s austrijskom ministricom i nekim drugim dužnosnicima iz susjednih država. S druge strane, Počivalšek je upozorio da do otvaranja vanjskih granica neće doći prije nego što se otvore općinske granice u Sloveniji, s obzirom da je zabrana napuštanja matičnih općina u vrijeme epidemije koronavirusa još uvijek na snazi uz neke izuzetke.