kišno razdoblje

Denga groznica plus koronavirus - tempirana bomba za bolnice u Srednjoj Americi

24.04.2020 u 08:39

Bionic
Reading

Zdravstvenim sustavima u zemljama Srednje Amerike koje se već bore s epidemijom novog koronavirusa, s dolaskom kišnog razdoblja prijeti i širenje denga groznice

Više od 23.000 zaraženih denga groznicom, od kojih je 22 umrlo, zabilježeno je od početka godine u zemljama na srednjoameričkoj prevlaci. Lani je 255 ljudi umrlo od 192.000 oboljelih od te bolesti koju prenosi tigrasti komarac (Aedes aegypti) koji se brzo širi u tropskim zemljama u vrijeme kiše.

U šest zemalja Srednje Amerike zabilježeno je više od 6.000 slučajeva zaraze covidom-19, od kojih je 200 umrlo.

Sve vlade, osim Nikaragve, donijele su drastične mjere radi suzbijanja širenja novog koronavirusa, zatvarajući granice i uvodeći izolaciju stanovništva, pa i policijski sat.

Kako sada stvari stoje, najteže je stradala Panama, zemlja s 4 milijuna stanovnika koja ima više od 4.600 potvrđenih slučajeva i 144 umrla. No zabrinjava i stanje u Hondurasu (9 milijuna stanovnika), gdje je 500 zaraženih i gotovo 50 umrlih i gdje je zdravstveni sustav već opterećen zbog epidemije denga groznice.

Strahujući od istodobne 'ofenzive' koronavirusa i flavivirusa denge Honduras je počeo graditi bolnice a druge zemlje su odlučile preurediti javne i sportske objekte u centre za liječenje.

  • +19
Koronavirus Vijetnam Izvor: EPA / Autor: LUONG THAI LINH

A denga je uvijek prisutna: od početka godine u Hondurasu je hospitalizirano 10.975 oboljelih od denge a devet je izgubilo bitku s tim virusom koji uzrokuje mučninu, pucanje kože, opću slabost, bolove u mišićima i glavobolju. U hemoragijskom obliku može biti koban.

Medicinski izvori navode da prognoze ipak nisu tako crne kakve su bile lani kada je bilo 180 umrlih a u tridesetak javnih bolnica bilo je čak 113.000 bolesnika.