crne brojke

U Sloveniji rekordnih 1663 novozaraženih, slijedi potpuni lockdown?

22.10.2020 u 10:35

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1663 novozaraženih koronavirusom, što je novi rekord dnevnih infekcija nakon 1503, koliko ih je bilo dan ranije, prema službenim podacima koje je u četvrtak objavilo ministarstvo zdravstva.

Broj potvrđenih slučajeva infekcije od početka epidemije povećao se tako na 17.646, a aktivno je 10.136 zaraza. Incidencija zaraza, koja pokazuje koliko je zaraženih na sto tisuća stanovnika u 14 dana, povećala se na 484. U bolnicama je 357 ljudi, od čega 62 na intenzivnim odjelima, dok je sa još sedam umrlih broj preminulih od posljedica Covida-19 povećan na 207.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar i voditeljica stručnog tima za Covid-19 Bojana Beović izjavili su sinoć za elektroničke medije da je medicinska struka još prošlog tjedna vladi preporučila "privremeni potpuni lockdown" koji bi bio na snazi dok se stanje epidemije ne smiri, a uključivao bi i zatvaranje trgovačkih centara te hotela, no vlada za sada želi one mjere kojima će balansirati između održavanja gospodarske aktivnosti i javnog života, a da se širenje virusa ograniči discipliniranim ponašanjem građana. Od danas je na snazi i nova mjera prema kojoj više ne smiju raditi kinematografi i kulturne ustanove.

Unatoč mišljenjima da zdravstveni sustav već za koji tjedan može doživjeti slom zbog velikog broja hospitalizacija, ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je da vjeruje kako Sloveniji, koja raspolaže sa 7.500 postelja u bolnicama, ne bi bio problem da desetinu tih kapaciteta rezervira za covid bolesnike i da je stanje što se tiče zdravstva još pod kontrolom.

U srijedu je potvrđeno da je u 24 sata zabilježen alarmantan porast dnevnih zaraza, s 1503 slučajeva infekcije, a bilo je i osam smrtnih slučajeva, a u bolnicama se od Covida-19 liječilo preko 330 ljudi, što dovodi u pitanje djelotvorno funkcioniranje sustava, posebno zbog nedostatka kadra.