NAKON PROGLAŠENJA EPIDEMIJE

Slovenija uvela policijski sat: Zabranjen boravak na otvorenom između 21 i 6 ujutro, kazne od 400 do 4000 eura!

19.10.2020 u 11:45

Bionic
Reading

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs na tiskovnoj konferenciji u Ljubljani objavio je kako se zbog proglašenja epidemije koronavirusa građanima zabranjuje kretanje na otvorenom u noćnim satima

Po uzoru na zemlje zapadne Europe, poput Francuske, Slovenija je uvela ograničenje kretanja na otvorenom te ono od utorka u ponoć neće biti dopušteno od 21 do 6 ujutro, rekao je Hojs na tiskovnoj konferenciji. Izuzetak je kretanje na posao i u izvanrednim situacijama (kod liječnika).

Od utorka u ponoć također više nema mogućnosti prelaska iz regije u regiju jer se stanje pogoršalo i uz granicu s Italijom, u zapadnim regijama koje su označene kao narančaste (one s nižom incidencijom virusa).

Broj osoba koje zajedno mogu boraviti na otvorenom s deset je smanjen na šest, s izuzetkom članova istog kućanstva, koji se mogu kretati na otvorenom i ako ih je više od šest.

  • +6
Koronavirus u Sloveniji Izvor: Profimedia / Autor: Zeljko Stevanic / Xinhua News / Profimedia

Svi skupovi, javne priredbe, mise, vjenčanja i ostali događaji koji su do danas bili dopušteni u narančastim regijama (onima s manjom incidencijom koronavirusa) od sada su zabranjeni u cijeloj zemlji.

Kazne za kršenje ovih mjera obuhvaćene su zakonom o zaštiti građana od zaraznih bolesti i iznose između 400 i 4000 eura, rekao je Hojs.

Hojs je još jednom naglasio da se tranzit preko Slovenije ne zaustavlja, što znači da putnici u Hrvatsku te iz nje normalno mogu prolaziti kroz tu državu. Ipak, rekao je da slovenskim građanima ne preporučuje putovanje 'na kavu u Klagenfurt ili capuccino u Zagreb'.

'Ako u inozemstvu imate nekretninu ili zemljište u kojemu morate nešto nužno obaviti, onda je prelazak granice moguć samo za tu namjenu', kazao je Hojs, dodajući da se ta mogućnost neće moći zlorabiti. 'Taj izuzetak za vlasnike nekretnina nije namijenjen ležanju na plaži, na primjer u Hrvatskoj, dopust u inozemstvu nije hitan i nužan posao', upozorio je Hojs, s obzirom da velik broj slovenskih građana ima nekretnine u Hrvatskoj, posebno u Istri i na kvarnerskim otocima.

U Sloveniji je u protekla 24 sata s 2673 testa potvrđeno 537 novih zaraza koronavirusom, a jedan je oboljeli umro, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada te je proglasila stanje epidemije Covida-19 za cijelu državu u idućih 30 dana.